NEOSTART

Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć

Vesti

NEOSTART podelio pomoć najugroženijim korisnicima

Danas su članovi NEOSTART-a obišli najugroženije korisnike koji su usled krize koja je nastala u zemlji zbog pandemije korana virusa ostali bez posla. Radi se o ljudima koji su nakon izlaska iz zatvora uspeli da se “vrate na pravi put” i pronađu zaposlenje. Međutim, usped teške situacije u celoj zemlji oni su među prvima ostali bez posla. Kako bi im pomogli u ovim danima članovi NEOSTART-a uspeli su da prikupe sredstva i naprave pakete hrane sa osnovnim namirnicama za život.

Klinci iz doma – korak dalje

Pre četiri godine u NEOSTART je došao jedan Deki. Imao je tada 19 godina i nedavno je bio izašao iz vaspitno – popravnog doma u Kruševcu. Na ulici na koju je izašao nije se mnogo promenilo za pet godina koliko je bio u domu. Nije imao mnogo izbora. Mogao je da se vrati starom društvu, mladim navijačima jednog beogradskog kluba, od kojih su se mnogi do tada već promovisali u dilere droge i nasilnike, ili je mogao da pokuša nešto novo. Visok, mlad, prodorno plavih očije i lep kao slika, sa neodoljivim osmehom, došao je u NEOSTART kako bismo mu pomogli da pronađe posao. Mislili smo tada da to neće biti veliki problem sve dok nismo shvatili da Deki ne bi mogao da se zaposli ni u magacinu. Ne može da stavlja ni kutiju na kutiju, jer Deki ne može da zna šta je u kutiji, zato što Deki ne zna da čita.
On je bio samo prvi od mnogih sa sličnim problemom koji su nam se obratili u mesecima koji su sledili i NEOSTART je tada uz pomoć SUPERSTE programa ERSTE banke uspeo da pokrene točak koji je godinama stajao u mestu. Uz veliko volontersko angažovanje celog tima i stručnu pomoć sa strane uspeli smo da pokrenemo program opismenjavanja mladih koji izlaze iz VPD i razvijemo jedan novi model koji se koristi i danas. Nije bilo lako razviti ovakav program. To su mladi ljudi, ali već ljudi- Nisu deca i bukvari i knjige za prvi razred osnovne škole nisu im nimalo privlačni. Čak i gore, samo ih podsećaju da ne znaju nešto što bi i đak prvak znao. Zato su radije pokušavali da čitaju crnu hroniku i članke o pevačima koje vole da slušaju. Nihova pažnja ne traje dugo pa je bilo potrebno koncipirati radne sate tako da uvek budu sveži, a da ipak pređu neophodno kako bi postigli rezultate. Časovi od 45 minuta kakvim su nas učili u školama i predavanja nisu ono što bi ih zadržalo, na kraju krajeva, da su imali strpljenja sve bi to naučili još mnogo ranije.
Puno mladih je od tada prošlo kroz naš program, a sa godinama i dodatnim iskustvom uspevali smo da ga unapređujemo i izalazimo u susret i drugim gorućim potrebama ovih klinaca kako bi im pomogli da pođu pravim putem. Već naredne godine Grad Beograd je prepoznao ovaj program kao koristan i uz njihovu pomoć smo uspeli da pokrenemo naš prvi sveobuhvatni program podrške ovim mladim ljudima. Taj program danas podrazumeva podršku u rešavanju svih problema sa kojima se oni suočavaju kada izađu. Tu su izlasci na teren radi dobijanja ličnih dokumenata, traženje posla, psiho-socijalna podrška, povezivanje sa porodicom i – ono najbitnije, razlog zbog kog smo i počeli da radimo to što radimo – pružena ruka.
Prošle nedelje uspeli smo da odemo i korak dalje. Jedan naš korisnik, koji je tek, iako jedva, završio osnovnu školu, dobio je mogućnost da uči jedan strani jezik. On je samo prvi od, nadamo se, mnogih koji će tu mogućnost preko NEOSTART-a iskoristiti u narednom periodu. Uz pomoć predivnih devojaka Milene i Ksenije iz start up preduzeća ”Languages Online Learning – LOL”, što je ustvari platforma za učenje jezika, pet naših mladih korisnika dobiće svoje mentore i mogućnost da redovno uče engleski ili nemački cele naredne godine. I to ne bilo kako. Oni u LOL-u već imaju postavljen sistem koji naročito odgovara ljudima kojima je teško da uče strani jezik ili nemaju mnogo vremena, pa će im i način na koji će raditi biti u potpunosti prilagođen. Mogu da izaberu svoje mentore sa kojima će raditi online, u vreme koje izaberu samo pola sata ranije, i uz idealnu dužinu časa od 25 minuta. Taj pristup učenju jezika u drugim zemljama već daje odlične rezultate i nadamo se i verujemo da će i naši klinci uz njih napredovati.
NEOSTART tim će do tada nastaviti da radi najbolje što može, a svima vama koji nas sve to vreme podržavate želimo da se zahvalimo. Zahvaljujemo vam se u naše ime, ali i u ime mnogih drugih mladih ljudi čija imena nećemo navoditi radi njihove sigurnije budućnosti. Deki takođe nije pravo ime momka sa početka naše priče, ali i on vam se zahvaljuje.

NEOSTART pokreće akciju “SIVI DOM CRVENE BOJE”

NEOSTART uz podršku Kafe bar 16 u četvrtak 28.03.2019. od 16h u Cetinjskoj 14a, Beograd organizuje akciju pod nazivom SIVI DOM CRVENE BOJE kako bi se prikupila potrebna sredstva za prvi program podrške u stanovanju za bivše štićenike vaspitno – popravnog doma u Kruševcu! Toga dana u prostorijama bara biće postavljena kutija za donacije, a svi koji nisu u mogućnosti da na taj način podrže akciju to mogu učiniti uplatom donacije na račun kod ERSTE banke: 340-11009132-64.

Više od 30% štićenika VPD u trenutku napuštanja ustanove nema gde da prespava. Svi napori koji dovedu do pozitivnih promena u ponašanju ovih mladih „padaju u vodu“ kada ne mogu da zadovolje egzistencijalne potrebe u prvim danima slobode. Postojeći zakoni i čitav sistem nemaju odgovor na ovaj problem, a jedini način da se nešto promeni jeste da se aktiviraju članovi zajednice.

Prosečno, jedan dan stanovanja košta 500 RSD. Svaki član zajednice donacijom ovog ili iznosa koji je u mogućnosti da izdvoji može učiniti da „sivi“ dom postane „crveni“ dom – što simbolizuje sreću, a mi bismo dodali i pravo na “drugu šansu”.

A zašto baš sada akcija i zašto je NEOSTART udružen sa Kafe bar 16?

Iza cele ideje stoji životna priča jednog pametnog i vrednog romskog mladića koji je odrastao na ulici, a sticajem loših okolnosti i zbog donošenja loših odluka zvršio je u VPD. Višestruko marginalizovan kako zbog svoje prošlosti, tako i zbog svoje nacionlnosti, imena i prezimena, do sada je “udario” na mnoga vrata poslodavaca ili bivao otpušten bez objašnjenja. Sve svoje snage usmerio je da izuči zanimanja koji bi ga na tržištu rada učinili jačim u čemu su ga zajedničkim snagama podržali NEOSTART, Kafe bar 16 i KvART. Ali već sledećeg meseca on nema sredstava da sebi plati stan. Zato je važno da danas reagujemo!

Donacijom bi ste podržali prvu akciju ovakvog tipa a organizatori se nadaju da je ovo samo početak veće kampanje za pokretanje prvog programa podrške u stanovanju za bivše štićenike VPD.

Sjajne vesti! Osnovana “Mreža za postpenalnu podršku Srbije”

Juče je u Beogradu održana osnivačka skupština Saveza udruženja “Mreža za postpenalnu podršku Srbije”. Ona predstavlja krunu procesa koji je trajao skoro tri godine a koji je bio podržan od strane Misije OEBS u Srbiji. Mreža ima 18 organizacija osnivača, ali se do kraja godine očekuje povećanje tog broja. Struktura Saveza je takva da ima skupštinu i Upravni odbor, a zastupnik Mreže je lice koje se bira za predsednika UO. Na osnivčkoj skupštini za predsednika izabran je Slobodan Arsenijević iz organizacije INTEGRACIJA iz Valjeva a za njegovog zamenika Jelena Srnić Nerac iz NEOSTART-a. Članovi UO su još i Tanja Dimitrijević iz NOVA +, Boris Štrbac iz Restarta, Brankica Tarbuk Janković iz Centra za reintegraciju i aktivizam, Boriš Herman iz “Posle kiše” kao i Ljiljana Marković iz ADVERTO.

Juče je u Beogradu održana osnivačka skupština Saveza udruženja “Mreža za postpenalnu podršku Srbije”. Ona predstavlja krunu procesa koji je trajao skoro tri godine a koji je bio podržan od strane Misije OEBS u Srbiji. Mreža ima 18 organizacija osnivača, ali se do kraja godine očekuje povećanje tog broja. Struktura Saveza je takva da ima skupštinu i Upravni odbor, a zastupnik Mreže je lice koje se bira za predsednika UO. Na osnivčkoj skupštini za predsednika izabran je Slobodan Arsenijević iz organizacije INTEGRACIJA iz Valjeva a za njegovog zamenika Jelena Srnić Nerac iz NEOSTART-a. Članovi UO su još i Tanja Dimitrijević iz NOVA +, Boris Štrbac iz Restarta, Brankica Tarbuk Janković iz Centra za reintegraciju i aktivizam, Boriš Herman iz “Posle kiše” kao i Ljiljana Marković iz ADVERTO.

Danas je tim povodom održana velika Konferencija “Predstavljanje Mreže organizacija za postpenalnu podršku Srbije” gde su prisustvovali svi predstavnici institucija, domaćih i međunarodnih organizacija kao i pojedinici koji se u Srbiji bave ovom temom. Takođe, prisustvovali su i zaposleni u Povereničkim službama i službi tretmana. Na početku konferencije govorili su Ambasador Misije OEBS u Srbiji Andrea Orizio, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, predsednik Mreže Slobodan Arsenijević i Nataša Novaković ispred Odeljenja za vljadavinu prava i ljudska prava Misije OEBS. U drugom delu sve članice Mreže ukratko su se predstavile i pozvale na saradnju sve prisutne.

NEOSTART deo radne grupe za kreiranje programa postpenalne podrške za osuđene na duge zatvorske kazne

Danas je nastavljen rad Saveta Evrope u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji “. Na jednom mestu okupili su se predstavnici nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (Povereničke službe i okružnog zatvora u Pančevu i KPZ Padinska Skela) kao i predstavnici nekoliko NVO među kojima i predstavnici NEOSTART-a. Na sastanku koji su moderirali Peter Nelssen i Martina Barić kreiran je nacrt modela za pripremu za otpust i postpenalnu podršku a rad na razvoju čitavog modela biće nastavljen narednog meseca.

Setom radionica u dva susreta tokom decembra proces formiranja Mreže organizacija za pružanje postpenalne podrške doveden je pred kraj

Tokom decembra uz podršku Misije OEBS u Srbiji aktivno se radilo na formalnom kreiranju Mreže OCD za pružanje postpenalne podrške. Tokom poslednjih radionica, a uz facilitaciju procesa od strane Vukosave Crnjancki kreiran je Staut Mreže i Pravilnik u radu. Prema Nacrtu Statuta Mreža će imati Skupštinu i Upravni odbor od radnih tela. Očekuje se da će Mrežu osnovati 20 organizacija koje su bile aktivne tokom cele godine u procesu, a svoje članove za UO do sada je kandidovalo sedam organizacija (koliko je mesta u UO i planirano).

Dalji koraci ostaju za početak naredne godine, a prvi u nizu biće upravo Osnovačka skupština.

Dok Tok ideja jedan od devet pobednika programa “Odgovorno” Vojvođanske banke

Danas je održano finale programa “Odgvoorno” Vojvođanske banke. U okviru programa banka podržava incijative i projekte koje donose dobre promene u društvu kroz donacije računara i stručnu podršku iz različitih oblasti koju pružaju njeni zasposlni.

Prvi ciklus obuhvatao je prijavljivanje ideja na sajt odgovorno.rs gde je šira zajednica mogla da se upozna sa preko 60 ideja. Glasovima zajednice 24 ideje su imale priliku da govorom od 3 minuta pred žirijem Vojvođanske banke odbrane svoju ideju.

Milica Cvetković i Jelena Srnić Nerac predstavile su ideju socijalnog preduzeća Dok Tok sa posebnim akcentom na to da ono ne treba da ostane samo preduzeće već da preraste u edukativni hab za zanimanja tražena na tržištu rada namenjen bivšim štićenicima vaspitno – popravnog doma.

Detljnije o projektnoj ideji možete videti na ovom linku.

Video spot o Dok Tok ideji na ovom linku.

Članice Mreže juče se okupile u Novom Sadu 28.11.2018. da razgovaraju na temu problema bolesti zavisnosti

Problemi bolesti zavisnosti jedan su od ključnih problema sa kojima se susreću sve organizacije koje rade sa bivšim osuđenim licima. Uz podršku Misije OEBS a uz dobru organizaciju domaćina iz organizacija Restart i Prevent, juče u Novom Sadu članice mreže su se okupile da razgovaraju na ovu temu.

U prvom delu sastanka bilo je reči o stanju stvari na terenu i najvećim izazovima kada je reč o zavisnicima i dostupnim drogama na tržištu. Prenosimo podatak da zabrinjava činjenica da na ilegalnom tržištu narkotima dominiraju zloupotrebe lekova koji se koriste u tretmanu bolesti zavisnoti, a među njima dominantno bupenorfin. Profil prosečnog zavisnika više nije takav da je on konzument heroina već upravo navedenih lekova, što je izazov za sve koji se bore protiv ovog problema.

U drugom delu sastanka pridružili su privatnici iz Novog Sada koji su govorili o svom pozitivnog iskustvu saradnje sa firmom “Restart kućni servis” koja zapošljava bivše zavisnike i osuđivana lica. Firma IPON angažovala ih je na nekoliko poslova, a vlasnik Predrag Glušac navodi samo svoja pozitivna iskustva i šalje poruku poslodavcima da treba da promene ugao gledanja na ove probleme i otvore vrata svojih firmi za bivša osuđena lica.

U trećem delu prisutni su imali priliku da razgovaraju sa bivšim osuđenim licima koji su članovi organizacije Restart i podele svoja iskustva koja su značajna za formiranje postpenalnih programa.

Poseban značaj ovom seminaru dala je poseta Gradskoj kući gde je članice Mreže i predstavnike Misije OEBS primio zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević. On je pozvao članice Mreže sa sedištem u Novom Sadu da dođu sa otvorenim predlozima za programe i projekte, a ostale članice da u svojim lokalnim sredinama naovode Novi Sad kao primer dobre prakse i tako motivišu čelnike svojih radova da podrže postpenalne programe.

Savet Evrope radi na kreiranju programa postpenalne podrške za osuđene na duge zatvorske kazne

Danas je održan radni sastanak na temu reintegracije zatvorenika i koordinacije rada i saradnje među različitim institucijama koji organizuje Savet Evrope u okviru programa „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji “. Sastanak vode Peter Nelssen i Martina Barić koji ukazuju na rezultate istraživanja o položaju bivših osuđenih lica. I dalje su dokumenta goruće pitanje, ali se pokazuje da u budućnosti treba raditi na animiranju socijalnih službi i menjati tretman u poslednjim mesecima kazne što će omogućiti da lice bude u uslovima koji najviše liče na one na slobodi.

Na sledećem sastanku koji je planiran za početak sledeće godine biće formirana radna grupa koja će kreirati program za prirpemu za otpust osuđenih na duge zatvorske kazne (preko pet godina) i njihovu postpenalnu podršku.

Održana edukacija na temu javnog zastupanja za članice Mreže za postpenalni prihvat

Nastavljaju se seminari u cilju osnaživanja organizacija koje su članice, za sada neformalne Mreže organizacija za pružanje postpenalne pomoći. Ove nedelje, 7. i 8. novembra održan je seminar na temu javnog zagovaranja koji će održati Vukosava Crnjanski iz organizacije CRTA. Cilj seminara je da članice uvide kako zajedničkim snagama mogu dovesti do promena koje će učiniti da bivša osuđena lica imaju bolju podršku nakon izvršenja kazne zatvora.

DOK TOK jedan od pobednika SIA takmičenja u Srbiji za 2018.

Ideja za pokretanje socijalnog preduzeća Dok Tok koju je osmislio tim NEOSTART-a jedan je od tri pobednika takmičenja Social Impact Award (SIA) u Srbiji za 2018. U finalu gde je svoje ideje predstavilo osam finalista, stručni žiri izabrao je Dok Tok kao jednu od pobedničkih ideja. Nagradu od 1500 evra za dalji razvoj biznis ideje obezbedila je Erste banka.
Kroz proces koji je trajao od juna pa do finali predstavnici NEOSTART-a razvijali su biznis ideju, sklapali partnerstva i upoznavali širu zajednicu o svojoj nameri.
Sada prestoji proces koji će biti još zahtevniji a to je plasiranje prozvoda na tržište.
Posećamo da je Dok Tok socijalno preduzeće koje ima za cij da zapošljava bivše štićenike vaspitno – popravnog doma, ali i omogući održanje porograma podrške nakon napuštanja doma.
Detaljnije o finalu i ostalim pobedncima na ovom linku.

Počelo glasanje zajdnice!!

U okviru Social Impact Award za 2018. u Srbiji tim iz NEOSTART-a ušao je među 10 finalista koji razvijaju svoju biznis ideju! Ideja koja se razvija ima za cilj da se pokrene socijalno preduzeće koje će zapošljavati mlade koji napuštaju vaspitno – popravni dom ali i obezbediti sredstva za opstanak programa podrške u koji se ovi mladi uključuju. Osnovna ideja je da se pokrene proizvodnja čestititki koje su specifične po tome što možete da snimite željenu poruku ili melodiju ali i da ih dizajnirate na sajtu koji će uskoro biti napravljen.

Trenutno je faza glasanja zajednice za ideje. Molimo sve koji žele da nas podrže u ovoj nameri da glasaju za Dok Tok na sledećem linku:

socialimpactaward.rs

HVALA!

U okviru SIA 2018 NEOSTART razvija svoju ideju za socijalno preduzeće

Zahvaljujući ulasku i finale SIA 2018. NEOSTART je dobio priliku da radi na razvoju ideje za pokretanje socijalnog preduzeće gde će biti angažovani mladi koji napuštaju vaspitno – popravni dom. ovo je jedinstvena prilika da se na ovaj način obezbede sredstava za opstanak programa ali i prvo radno iskustvo za ove mlede koje će ih pripremiti za dalje napredovanje na tržištu rada. Trenutno smo u fazi razvoja ideje i veoma nam je važno mišljenje zajednice. Svi naši prijatelji bidite slobodni da nas pratite i pomognete nam u razvoju ideje

INSTAGRAM: @doktok_srb
FB: @doktok.srb

Uspešno završena promocija “Spomenara štićenika VPD”

Juče je u prostorijama biblioteke “Kuće ljudskih prava” uspešno predstavljen “Spomenar štićenika vaspitno – popravnog doma”.  koji je nastao kao rezultat kreativnih radionica u VPD koje smo spoveli zajedno sa Blacksheep.rs a uz podršku Superste.net programa. Na samom događaju posetioci su imali priliku da razgovaraju i druže se sa dvoje štićenika koji su učestovali na radionicama, da ih pitaju sve što ih je zanimalo o samom procesu ali i da kupe nakit koji su pravile štićenice doma i tako podrže nastavak ovih aktivnosti. Nastavićemo i u budućnosti sa sličnim aktivnostima, a Vas pozivamo da nastavite da nas podržavate. Za sve koji nisu bili u mogućnosti da budu na događaju pogledajte nekoliko fotografija i preuzmite spomenat u PDF na sledećem linku: http://neostart.org/publikacije/

SUTRA NAM JE POTREBNA VAŠA PODRŠKA!!

Sutra organizujemo događaj “Kada se spoje umetnost i delo”
28.06.2018., 12 – 14h
Kuća ljudskih prava
Kneza Miloša 4, Beograd

Na samom događaju predstavićemo rezultate naših aktivnosti sporvedenih u okviru projekta “Umetnost i delo” koji je kroz program Centrifuga 2017. podržala Erste banka. Projekat je realizovan u saradnji sa našim prijateljima iz organizacije “Crna ovca” koji su nam pomogli da u mladim štićenicima VPD probudimo umetničku stranu. Tokom februara i marta umetnici iz ove organizacije organizovali su kreativne radionice u VPD sa grupom od osam štićenika, a kao rezultat nastao je “Spomenar štićenika vaspitno – popravnog doma” gde oni pišu o tome šta su za njih vrednosti poput ljubavi, slboode, prijateljstva…

Više o samom procesu i radovima možete čitati na sledećem linku: http://blacksheep.rs/baza-crna-ovca/umetnost-delo

Na samom događaju imaćete priliku da upoznate neke od učesnika radionica, pričate sa njima o njihovom iskustvu tokom realizacije radionica, kao i da dobijete svoj primerak spomenara i družite se sa ostalim akterima kreativnog procesa.

Događaj će upotpuniti i prodajna izložba nakita koji prave štićenice VPD.

Potrebna nam je Vaša podrška da ovim mladim ljudima pokažemo da nismo zaboravili na njih!

Nadamo se da se vidimo,

Srdačno,

NEOSTART i “CRNA OVCA”

Ideja tima NEOSTART-a ušla u top 10 finalista SIA 2018

Posle procesa od nekoliko meseci sa zadovoljstvom obaveštavamo da je ideja za pokretanje socijalnog preduzeća koje ima za cilj zapošljavanje mladih koji napuštaju VPD ušla u 10 finalista Social Impact Award 2018. za Srbiju. Sada sledi period inkubacije kada će se ideja razrađivati i testirati, a u oktobru sledi veliko finale kada će se izabrati tri pobednika koji će dobiti podršku da biznis krene. Detaljnije o konkursu i o ostalim finalistima pogledajte ovde.

Kreirana Mreža za podršku u reintegraciji i prihvatu osuđenih lica i maloletnika u sukobu sa zakonom

Juče je, na sastanku koji je organizovala Misija OEBS u Srbiji, 15 organizacija civilnog društva potpisalo Memorandum o razumevanju kojim je uspostavljena Mreža za podršku u reintegraciji i prihvatu osuđenih lica i maloletnika u sukobu sa zakonom. To je prvi korak ka obezbeđivanju većeg učešća civilnog društva u procesu reintegracije bivših zatvorenika, što može u velikoj meri da doprinese bezbednijem društvu u celini. Misija OEBS-a u Srbiji će nastaviti sa izgradnjom kapaciteta Mreže, kako bi se uspostavio sistem podrške bivšim osuđenim licima na teritoriji cele Srbije. Nove aktivnosti mreže očekuju se uskoro.

Uspešno završena praksa studenata FASPER-a

Treću godinu za redom studenti Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, smer za prevenciju i tretman poremećaja u ponašanja imali su priliku da dve nedelje praksu obavljaju u našoj organizaciji. Praksa je trajala od 21.05. do 01.06. kada su imali priliku da se upoznaju i aktivno učestvuju u aktivnostima organizacije. Studenti su imali priliku da tokom prakse budu angažovani u terenskom radu, komuniciraju sa korisnicima putem SOS linije, posete Kancelariju za alternativne sankcije u Beogradu, kao i Okružen zatvore u Beogradu i Pančevu. najviše im je značio direktan rad sa korisnicima kada su imali priliku da na pravi način uvide čime će se bavite kada jednog dana završe fakultet.

Predstavljeni finalni rezultati projekta “Nova šansa za socijalnu inkliziju osuđenika”

Juče je na ekonomiji Okružnog zatvora u Pančevu predstavljen krajni rezltat projekta “Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika” a koji predstavlja opremljene modularne kontejnere gde će se vršiti obuka i sam rad na sušenju voća, povrća i aromatičnog bilja. Pored toga kreiran je priručnik za obuku, a obuku je prošlo dvadeset osuđenih lica. Ovakav projekat predstavlja jednu od aktivnosti u naporima da se što više radi na pripremi osuđenih za slobodu i jačanju njihovoh znanja i veština kako bi mogli da se ponude na tržištu rada.

Projekat je finansiran u okviru IPA projekata prekogranične saradnje pa je sproveden u saradnji sa zatvorom u Temišvaru gde je kreiran isti model.

Detaljnije o svemu na sledećim linkovima: TV PančevoRTSNasloviVESTI.

Čitajte tekstove mladih iz VPD na portalu blacksheep.rs

Naši prijatelji iz Baze Crna ovca svake srede objavljuju novi tekst na portalu, a koji je nastao kao rezultat radionica sprovedenih tokom februara i marta u VPD u Kruševcu. U te svrhe otvorena je posebna stranica na njihovom portalu.

Sve tekstove možete pronaći na sledećem linku: blacksheep.rs/baza-crna-ovca/umetnost-delo

“Nova šansa za socijalnu inkliziju osuđenika”

Juče je u Pančevu održan promotivni događaj gde su prezentovani dosadašnji rezultati projekta “Nova šansa za socijalnu inkliziju osuđenika” koji je rezultat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije podržane od strane IPA programa, a u kojoj učestvuju Centar za doživotno učenje iz Ruminije i zatvori u Pančevu i Temišvaru. Cilj projekta je da se opreme radionice za obučavanje osuđenih da suše voće, povrće i lekovito bilje, kako bi sa tim znanjem kasnije na slobodi pokrenuli sopstveni biznis. Zahvaljujući sredstvima iz projekta opremljene su modularne i mobilne radionice u pomenuta dva zatvora i odobrana prva osueđena lica koja će proći obuku. Predstavnici službe za tretman i obezbeđenja dva zatvora uz podršku stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje kreirali su priručnik za obuku gde se pored informacija o samom procesu odabira plodova, sušenja i skladištenja nalaze i informacije o plasiranju robe na tržište. Završni događaj planiran je za maj kada će biti predstavljeni finalni rezultati projekta.

Počele radionice u VPD u Kruševcu

Članovi NEOSTART-a zajedno sa svojim prijateljima iz organizacije Baza Crna ovca ove nedelje počeli su sa realizacijom kreativnih radionica u vaspitno – popravnom domu u Kruševcu. Radionice se sprovode sa ciljem da se u mladima koji se nalaze u VPD probude stvaralačke sposobnosti, da se u svakom od njih otkrije umetnik i da se na taj način široj zajednici pokaže lepa strana njihove ličnosti.

Planirano je da se održi osam radionica čiji će rezultat biti tekstovi na različite teme kao što su ljubav, prijateljstvo, porodica itd. Najlepši tekstovi biće objavljivani svake srede na portalu blacksheep.rs/baza-crna-ovca/umetnost-delo. 

Pored toga, krajem maja najlepši tekstovi postaće deo publikacije koja će biti predstavljena široj javnosti.

“Na pola puta ne smemo stati”

Organizacija Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART poziva vas na tribinu „Na pola puta ne smemo stati“ koja će se održati 28.12.2017. sa početkom u 12 časova, u „Kući ljudskih prava“ koja se nalazi u ulici Kneza Miloša 4, Beograd.

Tema tribine je pomoć i podrška mladima koji napuštaju vaspitno – popravni dom i maloletnički zatvor.

NEOSTART već dve godine sprovodi program „Na pola puta“ koji je u formi dnevnog centra za ove mlade. Međutim, već od januara podrška za nastavak rada programa pod znakom je pitanja. Zato vas pozivamo da budete deo tribine i zajedno pokažemo da „na pola puta ne smemo stati“.

Ova kategorija mladih nije dovoljno prepoznata kao osetljiva i koja treba snažnu podršku cele zajednice. Zbog toga se njihovi pokušaji da se u društvo vrate kao korisni članovi često osujećuju. Dnevni centar je mesto gde dobijaju podršku na dnevnom nivou, gde sa njima svakodnevno radi grupa stručnjaka i volontera i gde se kroz različite aktivnosti pozitivno usmeravaju.

Na tribini će govoriti predstavnici institucija i organizacija koje se bave podrškom mladima u riziku i zajedničkim snagama pokušati da ukažu na najznačajnije probleme sa kojima se oni susreću.

Događaj će upotpuniti izložba radova štićenika VPD gde će isti moći da se kupe, a prikupljeni novac biće iskorišćen za poboljšanje uslova boravka mladih u domu. Istog dana prikupljaće se i donacije od strane građana, pa Vas pozivamo da se dolaskom na tribinu podržite i humanitarni deo događaja.

Zajedno možemo štićenicima u domu ulepšati novogodišnje praznike i pokazati im da mislimo na njih tako što ćemo prikupiti sredstva za ličnu higijenu, slatkiše, odeću i obuću.

AGENDA

12:00 – 12:15   Registracija učesnika
12:15 – 12:30   Jelena Srnić – NEOSTART

-Uvoda reč

12:30 – 12:45   Darjan Vulević – koordinator dnevnog centra

-Rezultati dvogodišnjeg rada programa

12:45 – 13:00   Nataša Nikolić – Beogradski centar za ljudska prava

-Nedostaci pravnih regulativa u domenu postpenalne podrške maloletnicima

13:00 – 13:15   Ivan Mijailović – Upravnik Vaspitno – popravnog doma u Kruševcu

Značaj podrške mladima nakon stupanja na slobodu – održavanje pozitivne promene

13:15 – 13:30   Ivana Stevanović – Insitut za sociološka i kriminološka istraživanja

-Potrebe štićenika VPD u postpenalnom periodu i recidivizam kao posledica izostanka postpenalne podrške

13:30 – 14:00  Diskusija
14.00 – 16.30  Koktel i izložbena prodaja radova štićenika VPD i prikupljanje donacija

PETI rođendan NEOSTART-a

NEOSTART danas proslavlja peti rođendan! Tog 10.12.2013. godine počela je da živi ideja o pomoći i podršci licima koji napuštaju ustanove za izvršenje krivičnih sankcija. Mnogo toga se promenilo, ali mnogo više tek treba da se promeni.

Zahvaljujemo svima koji su do sada podržavali naš rad. Nadamo se da ćemo i u narednim godinama nastaviti sa istim žarom i entuzijazmom.

Predstavnici NEOSTART-a učestvovali na treningu “Rad sa mladima u riziku od socijalne isključenosti”

U okviru projekta ARYSE koji Udruženje Prevent sprovodi u partnerstvu sa NGO Juventas i organizacijama iz reginona, pod pokroviteljstvom Evropske Komisije i Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, održava se nacionalni trening “Rad sa mladima u riziku od socijalne isključenosti” od 21. do 24. novembra u Hotelu CePTOR, u mirnoj atmosferi Fruške gore.

Učesnici treninga su predstavnici institucija i organizacija civilnog društva iz Srbije koji rade sa mladima u riziku od socijalne isključenosti: Drug Policy Network SEE, Udruženje građana,, Rroma-Rota” Kikinda, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, Somborski edukativni centar – SEC, Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART, Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, Omladina Jazas-a Novi Sad, Novosadski humanitarni centar, Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, Kancelarija za mlade Novi Sad , CPZV Centar za proizvodnju znanja i veština, Dečje selo “Dr Milorad Pavlović” Sremska Kamenica, Srbija, Udruženje građana ”Kokoro”-Bor, Udruženje Remiks, Šansa Udruženje Građana i Savetovalište za mlade – Dom zdravlja “Novi Sad”. Učesnici imaju priliku da se upoznaju sa Smernicama za rad sa mladima u riziku, Etičkim kodeksom, politikama bezbednosti, primerima dobre prakse, rezultatima istraživanja o položaju mladih u riziku, ali i da se međusobno bolje upoznaju, razmene iskustva i međusobno povežu. Trening facilitiraju Jarmila Bujak Stanko i Katarina Mitić, ekspertkinje sa dugogodišnjim iskustvom rada sa marginalizovanim grupama.

“Umetnost i delo” projekat koji je pobedio u finalu Superste plus

Superste je novi konkurs koji je otvoren u 2017. godini, koji je namenjen svim alumnistima i alumnistkinjama Superste programa Erste banke koji žele da stvaraju novi uticaj i promenu u svojim zajednicama udruženim snagama. Pobednici Superste+ su: Artysh Maštalica- Muzička tiha knjiga, Pozorišna značka i Umetnost i delo.

NEOSTART je snage udružio sa Bazom Crna ovca. Osmislili smo projekat kroz koji ćemo štićenike VPD edukovati kreativnim pisanjem a radove ćemo objaviti na portalu blacksheep.rs

Detaljnije o projektu možete pogledati na sledećem linku: http://www.superste.net/project/umetnost-i-delo/

Rad NEOSTART-a predstavljen na sajmu omladinskih organizacija povodom Međunarodnog dana mladih

Kancelarija za mlade grada Beograda organizovala je, povodom Međunarodnog dana mladih, sajam udruženja za mlade na kome se predstavilo više od 30 omladinskih organizacija.

NEOSTART predstavio je svoj program “Na pola puta” koji u vidu dnevnog centra pruža podršku mladima koji napuštaju VPD i maloletnički zatvor. Program su predstavljali angažovani na programu i volonteri. Zainteresovani su mogli da se upoznaju sa svim detaljima rada a dostupan je bio i promotivni materijal programa.

Održan završni događaj u okviru projekta “Opismeni se – promeni se”

Juče je u biblioteci Kuće ljudskih prava održan završni događaj u okviru projekta “Opismeni se – promeni se” koji je podržan kroz program Superste koji Erste Banka sprovodi u saradnji sa Fondacijom Dokukino i Trag fondacijom. Na događaju smo prezentovali sedmomesečni rad na projektu i “Priručnik za opismenjavanje mladih koji napuštaju vaspitno – popravni dom”. U priručniku je opisan model programa opismenjavanja koji smo kreirali tokom trajanja projekta. Sam priručnik ostaje kao alat za obučavanje svih budućih volontera programa opismenjavanja, ali i svim onim organizacijama ili pojedincima koji budu želeli da se bave ovim problemom. Događaju su prisustvovali naši dragi prijatelji koji nas već godinama podržavaju u radu i koji su sa nama podelili radost što je još jedan projekat uspešno završen!

Priručnik se može preuzeti u PDF formatu na sajtu u odeljku Biblioteka – Publikacije.

Erste Banka i N-Sport donirali vaučere za sportsku odeću i obuću

Erste Banka i N-Sport donirali su vaučere za kupovinu sportske obuće i odeće korisnicima u okviru projekta “Opismeni se – promeni se” koji NEOSTART sprovodi, a uz podršku Erste Banke i program Superste. Obradovali smo tri naša korisnika koji su zahvaljujući ovoj donaciji dobili novu sportsku odeću i obuću. Korisnici i ceo tim NEOSTART-a veoma su srećni i zahvalni zbog ove donacije. O utiscima korisnika, samom činu kupovine pisali smo u našem poslednjem blogu pod nazivom “Veliki za male”.

Čitajte naš novi blog “Jednačina sa jednom nepoznatom”

Čitajte naš novi tekst na blogu Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva “Jednačina sa jednom nepoznatom?”!

Jednačina sa jednom nepoznatom?

Nastavlja se saradnja sa Gradskim centrom za socijalno preduzetništvo

I tokom ove godine uz podršku Gradskog centra za socijalno preduzetništvo nastavljamo da sprovodimo Kutak za aktivno traženje posla. Potpisali smo Memorandum o saradnji za 2017. godinu i tako ozvaničili nastavak saradnje. Prethodne dve godine dale su značajne rezultate, saradnja je bila na odličnom nivou što je dovelo do toga da ona bude nastavljena i ove godine. Više o Kutku možete videti na našoj web strani u delu “Programi”, dok o Gradskom centru za socijalno preduzetništvo više možete pročitati na www.gradskicentar.rs.

Čitajte naš novi blog “I ON JE NAŠE DETE”

Pišemo o mladom čoveku koji je pre dve nedelje došao u našu organizaciju! Ovo je priča koja inspiriše i podstiče!

I ON JE NAŠE DETE!

Održana konferencija “Vreme je za drugu šansu – mogućnosti za zapošljavanje bivših osuđenika”

Na konferenciji “Vreme je za drugu šansu – mogućnosti za zapošljavanje bivših osuđenika” predstavljeni su rezultati istraživanja koje je sproveo Beogradski centar za ljudska prava. Istraživanje je obuhvatilo aktuelni pravni okvir u Srbiji na osnovu čega su date preporuke šta treba da se menja u sistemu kako bi se bivša osuđena lica lakše zapošljavanja.

Na konferenciji su govorile: Nataša Novaković rukovodilac Programa za ljudska prava i krivičnopravni sistem Misije OEBS u Srbiji, Danijela Ristić, poverenica u Kancelariji za vanzavodske sankcije, Dina Rakin, istraživačica Evropskog pokreta u Srbiji, Nataša Nikolić, pravnica Beogradskog centra za ljudska prava, Nevena Nikolić, istraživačica Beogradskog centra za ljudska prava.

Neki od zaključaka govornica su i da je ustaljeno je mišljenje da je potvrdu o osuđivanosti odnosno neosuđivanosti potrebno uvek dostaviti na zahtev poslodavca, no član 102 Krivičnog zakonika definiše da ova vrsta potvrde može zahtevati samo kad postoji opravdan interes ili kada postoji pravna posledica osude. Detaljnije možete pogledati snimak na sledećem linku: http://www.mc.rs/mc-web-televizija.1498.html. 

Održan okrugli sto „Uloga civilnog društva u socijalnoj reintegraciji bivših osuđenika”

Okrugli sto organizovala je Misija OEBS-a u Srbiji organizuje u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Republike Srbije. Održan je 13. decembra 2016. godine u Hotelu Zira i okupio je predstavnike organizacija civilnog društva koja u okviru svojih aktivnosti pružaju bilo kakav vid podrške bivšim osuđenim licima, ili imaju želju da se bave ovom temom u budućnosti. Predstavljen je rad nekoliko organizacija koje su kroz neke svoje aktivnosti pružale pomoć i podršku bivšim osuđenim licima. Predstavnici NEOSTART-a predstavili su rezultate projekta „Podrška uspostavljanju mreže institucija za pružanje postpenalne pomoći“ koji je tokom ove godine podržala Misija OEBS u Srbiji.
Generalni zaključak je da su organizacije civilnog društva voljne da uzmu svoje učešće u narednom periodu u aktivnostima koje se tiču pružanja pomoći i podrške bivšim osuđenim licima. Na fokus grupama koje su bile na ovom dogoađaju pokrenula se tema problema sa kojima se suočavaju u želji da budu aktivniji u ovom polju. Tu su pre svega ograničeni materijalni resursi od strane donatora, a pre svega od strane države koje bi trebala da raspisuje konkurse za ovu oblast. Takođe, neke od organizacija navode da nemaju dovoljno znanja i veština za rad sa ovom populacijom.
Svakako, u narednom periodu zadatak svih učenika biće da se zajedničkim snagama bore da se dobije veća podrška za aktivnosti usmerene na bivša osuđena lica. Koliko ćemo biti u tome uspešni vreme će pokazati.