NEOSTART

Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć

Program podrške mladima

Program je namenjen mladima koji napuštaju vaspitno – popravni dom u Kruševcu i kazneno – popravni zavod za maloletnike u Valjevu.

Specifičnost programa je u tome što predstavlja „most“ između zatvorene sredine u pomenutim institucijama i slobode koja donosi mnoštvo problema i prepreka. Program se sprovodi u prostorijama specijalno opremljenim za ove mlade ljude. Prostor e podeljen na dva dela. Prvi deo je u vidu dnevne sobe gde mladi mogu provoditi vreme tokom dana i osećati se kao kod kuće. Tu mogu sprovoditi razne aktivnosti, od gledanja TV, preko rada na računaru, do psihološkog savetovanja sa našim stručnjacima. Ovako zamišljen prostor ima za cilj da se mladi osećaju sigurno i da u svakom trenutku znaju da na tom mestu mogu dobiti podršku, savet i razumevanje. Drugi deo prostora namenjen je za edukativne radionice u okviru kojih mladi stiču različite životne veštine potrebne da se uspešno reintegrišu u društvo. Radionice sprovode anagžovani u organizaciji a na njihovo kreiranje mogu uticati i sami korisnici. 

Otvaranje i opremanje prostora, kao i pokretanje određenih specijalizovanih podprograma omogućeno je uz podršku Inicijative DobroČiniTi, Erste banke, Trag Fondacije i kompanije Forma Ideale, dok je sam program do kraja 2017. godine podržan od strane Sekretarijata za socijalnu zaštitu grada Beograda. 

Prostor je otvoren radnim danima i vikendom po potrebi. Sa mladima se radi pojedinačno tako da je neophodno da vsaki dolazak bude najavljen.