NEOSTART podelio pomoć najugroženijim korisnicima

Postavljeno od neostart.org,

Danas su članovi NEOSTART-a obišli najugroženije korisnike koji su usled krize koja je nastala u zemlji zbog pandemije korana virusa ostali bez posla. Radi se o ljudima koji su nakon izlaska iz zatvora uspeli da se “vrate na pravi put” i pronađu zaposlenje. Međutim, usped teške situacije u celoj zemlji oni su među prvima ostali bez posla. Kako bi im pomogli u ovim danima članovi NEOSTART-a uspeli su da prikupe sredstva i naprave pakete hrane sa osnovnim namirnicama za život.

 

Klinci iz doma – korak dalje

Postavljeno od neostart.org,

Pre četiri godine u NEOSTART je došao jedan Deki. Imao je tada 19 godina i nedavno je bio izašao iz vaspitno – popravnog doma u Kruševcu. Na ulici na koju je izašao nije se mnogo promenilo za pet godina koliko je bio u domu. Nije imao mnogo izbora. Mogao je da se vrati starom društvu, mladim navijačima jednog beogradskog kluba, od kojih su se mnogi do tada već promovisali u dilere droge i nasilnike, ili je mogao da pokuša nešto novo. Visok, mlad, prodorno plavih očije i lep kao slika, sa neodoljivim osmehom, došao je u NEOSTART kako bismo mu pomogli da pronađe posao. Mislili smo tada da to neće biti veliki problem sve dok nismo shvatili da Deki ne bi mogao da se zaposli ni u magacinu. Ne može da stavlja ni kutiju na kutiju, jer Deki ne može da zna šta je u kutiji, zato što Deki ne zna da čita.
On je bio samo prvi od mnogih sa sličnim problemom koji su nam se obratili u mesecima koji su sledili i NEOSTART je tada uz pomoć SUPERSTE programa ERSTE banke uspeo da pokrene točak koji je godinama stajao u mestu. Uz veliko volontersko angažovanje celog tima i stručnu pomoć sa strane uspeli smo da pokrenemo program opismenjavanja mladih koji izlaze iz VPD i razvijemo jedan novi model koji se koristi i danas. Nije bilo lako razviti ovakav program. To su mladi ljudi, ali već ljudi- Nisu deca i bukvari i knjige za prvi razred osnovne škole nisu im nimalo privlačni. Čak i gore, samo ih podsećaju da ne znaju nešto što bi i đak prvak znao. Zato su radije pokušavali da čitaju crnu hroniku i članke o pevačima koje vole da slušaju. Nihova pažnja ne traje dugo pa je bilo potrebno koncipirati radne sate tako da uvek budu sveži, a da ipak pređu neophodno kako bi postigli rezultate. Časovi od 45 minuta kakvim su nas učili u školama i predavanja nisu ono što bi ih zadržalo, na kraju krajeva, da su imali strpljenja sve bi to naučili još mnogo ranije.
Puno mladih je od tada prošlo kroz naš program, a sa godinama i dodatnim iskustvom uspevali smo da ga unapređujemo i izalazimo u susret i drugim gorućim potrebama ovih klinaca kako bi im pomogli da pođu pravim putem. Već naredne godine Grad Beograd je prepoznao ovaj program kao koristan i uz njihovu pomoć smo uspeli da pokrenemo naš prvi sveobuhvatni program podrške ovim mladim ljudima. Taj program danas podrazumeva podršku u rešavanju svih problema sa kojima se oni suočavaju kada izađu. Tu su izlasci na teren radi dobijanja ličnih dokumenata, traženje posla, psiho-socijalna podrška, povezivanje sa porodicom i – ono najbitnije, razlog zbog kog smo i počeli da radimo to što radimo – pružena ruka.
Prošle nedelje uspeli smo da odemo i korak dalje. Jedan naš korisnik, koji je tek, iako jedva, završio osnovnu školu, dobio je mogućnost da uči jedan strani jezik. On je samo prvi od, nadamo se, mnogih koji će tu mogućnost preko NEOSTART-a iskoristiti u narednom periodu. Uz pomoć predivnih devojaka Milene i Ksenije iz start up preduzeća ”Languages Online Learning – LOL”, što je ustvari platforma za učenje jezika, pet naših mladih korisnika dobiće svoje mentore i mogućnost da redovno uče engleski ili nemački cele naredne godine. I to ne bilo kako. Oni u LOL-u već imaju postavljen sistem koji naročito odgovara ljudima kojima je teško da uče strani jezik ili nemaju mnogo vremena, pa će im i način na koji će raditi biti u potpunosti prilagođen. Mogu da izaberu svoje mentore sa kojima će raditi online, u vreme koje izaberu samo pola sata ranije, i uz idealnu dužinu časa od 25 minuta. Taj pristup učenju jezika u drugim zemljama već daje odlične rezultate i nadamo se i verujemo da će i naši klinci uz njih napredovati.
NEOSTART tim će do tada nastaviti da radi najbolje što može, a svima vama koji nas sve to vreme podržavate želimo da se zahvalimo. Zahvaljujemo vam se u naše ime, ali i u ime mnogih drugih mladih ljudi čija imena nećemo navoditi radi njihove sigurnije budućnosti. Deki takođe nije pravo ime momka sa početka naše priče, ali i on vam se zahvaljuje.

NEOSTART pokreće akciju “SIVI DOM CRVENE BOJE”

Postavljeno od neostart.org,

NEOSTART uz podršku Kafe bar 16 u četvrtak 28.03.2019. od 16h u Cetinjskoj 14a, Beograd

organizuje akciju pod nazivom

SIVI DOM CRVENE BOJE

kako bi se prikupila potrebna sredstva za prvi program podrške u stanovanju za bivše štićenike vaspitno – popravnog doma u Kruševcu! Toga dana u prostorijama bara biće postavljena kutija za donacije, a svi koji nisu u mogućnosti da na taj način podrže akciju to mogu učiniti uplatom donacije na račun kod ERSTE banke: 340-11009132-64.

Više od 30% štićenika VPD u trenutku napuštanja ustanove nema gde da prespava. Svi napori koji dovedu do pozitivnih promena u ponašanju ovih mladih „padaju u vodu“ kada ne mogu da zadovolje egzistencijalne potrebe u prvim danima slobode. Postojeći zakoni i čitav sistem nemaju odgovor na ovaj problem, a jedini način da se nešto promeni jeste da se aktiviraju članovi zajednice.

Prosečno, jedan dan stanovanja košta 500 RSD. Svaki član zajednice donacijom ovog ili iznosa koji je u mogućnosti da izdvoji može učiniti da „sivi“ dom postane „crveni“ dom – što simbolizuje sreću, a mi bismo dodali i pravo na “drugu šansu”.

A zašto baš sada akcija i zašto je NEOSTART udružen sa Kafe bar 16?

Iza cele ideje stoji životna priča jednog pametnog i vrednog romskog mladića koji je odrastao na ulici, a sticajem loših okolnosti i zbog donošenja loših odluka zvršio je u VPD. Višestruko marginalizovan kako zbog svoje prošlosti, tako i zbog svoje nacionlnosti, imena i prezimena, do sada je “udario” na mnoga vrata poslodavaca ili bivao otpušten bez objašnjenja. Sve svoje snage usmerio je da izuči zanimanja koji bi ga na tržištu rada učinili jačim u čemu su ga zajedničkim snagama podržali NEOSTART, Kafe bar 16 i KvART. Ali već sledećeg meseca on nema sredstava da sebi plati stan. Zato je važno da danas reagujemo!

Donacijom bi ste podržali prvu akciju ovakvog tipa a organizatori se nadaju da je ovo samo početak veće kampanje za pokretanje prvog programa podrške u stanovanju za bivše štićenike VPD.

Sjajne vesti! Osnovana “Mreža za postpenalnu podršku Srbije”

Postavljeno od neostart.org,

Juče je u Beogradu održana osnivačka skupština Saveza udruženja “Mreža za postpenalnu podršku Srbije”. Ona predstavlja krunu procesa koji je trajao skoro tri godine a koji je bio podržan od strane Misije OEBS u Srbiji. Mreža ima 18 organizacija osnivača, ali se do kraja godine očekuje povećanje tog broja. Struktura Saveza je takva da ima skupštinu i Upravni odbor, a zastupnik Mreže je lice koje se bira za predsednika UO. Na osnivčkoj skupštini za predsednika izabran je Slobodan Arsenijević iz organizacije INTEGRACIJA iz Valjeva a za njegovog zamenika Jelena Srnić Nerac iz NEOSTART-a. Članovi UO su još i Tanja Dimitrijević iz NOVA +, Boris Štrbac iz Restarta, Brankica Tarbuk Janković iz Centra za reintegraciju i aktivizam, Boriš Herman iz “Posle kiše” kao i Ljiljana Marković iz ADVERTO.

Sada je pred Savezom puno zadataka vezanih za izradu strateških planova i pravilnika o radu ali i još veći zadaci koji se tiču promene postojećeg stanja u društvu kada se radi o odnosu prema bivšim osuđenim licima.

Danas je tim povodom održana velika Konferencija “Predstavljanje Mreže organizacija za postpenalnu podršku Srbije” gde su prisustvovali svi predstavnici institucija, domaćih i međunarodnih organizacija kao i pojedinici koji se u Srbiji bave ovom temom. Takođe, prisustvovali su i zaposleni u Povereničkim službama i službi tretmana. Na početku konferencije govorili su Ambasador Misije OEBS u Srbiji Andrea Orizio, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, predsednik Mreže Slobodan Arsenijević i Nataša Novaković ispred Odeljenja za vljadavinu prava i ljudska prava Misije OEBS. U drugom delu sve članice Mreže ukratko su se predstavile i pozvale na saradnju sve prisutne.

NEOSTART deo radne grupe za kreiranje programa postpenalne podrške za osuđene na duge zatvorske kazne

Postavljeno od neostart.org,

Danas je nastavljen rad Saveta Evrope u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji “. Na jednom mestu okupili su se predstavnici nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (Povereničke službe i okružnog zatvora u Pančevu i KPZ Padinska Skela) kao i predstavnici nekoliko NVO među kojima i predstavnici NEOSTART-a. Na sastanku koji su moderirali Peter Nelssen i Martina Barić kreiran je nacrt modela za pripremu za otpust i postpenalnu podršku a rad na razvoju čitavog modela biće nastavljen narednog meseca.

Setom radionica u dva susreta tokom decembra proces formiranja Mreže organizacija za pružanje postpenalne podrške doveden je pred kraj

Postavljeno od neostart.org,

Tokom decembra uz podršku Misije OEBS u Srbiji aktivno se radilo na formalnom kreiranju Mreže OCD za pružanje postpenalne podrške. Tokom poslednjih radionica, a uz facilitaciju procesa od strane Vukosave Crnjancki kreiran je Staut Mreže i Pravilnik u radu. Prema Nacrtu Statuta Mreža će imati Skupštinu i Upravni odbor od radnih tela. Očekuje se da će Mrežu osnovati 20 organizacija koje su bile aktivne tokom cele godine u procesu, a svoje članove za UO do sada je kandidovalo sedam organizacija (koliko je mesta u UO i planirano).
Dalji koraci ostaju za početak naredne godine, a prvi u nizu biće upravo Osnovačka skupština.

Dok Tok ideja jedan od devet pobednika programa “Odgovorno” Vojvođanske banke

Postavljeno od neostart.org,

Danas je održano finale programa “Odgvoorno” Vojvođanske banke. U okviru programa banka podržava incijative i projekte koje donose dobre promene u društvu kroz donacije računara i stručnu podršku iz različitih oblasti koju pružaju njeni zasposlni.

Prvi ciklus obuhvatao je prijavljivanje ideja na sajt odgovorno.rs gde je šira zajednica mogla da se upozna sa preko 60 ideja. Glasovima zajednice 24 ideje su imale priliku da govorom od 3 minuta pred žirijem Vojvođanske banke odbrane svoju ideju.

Milica Cvetković i Jelena Srnić Nerac predstavile su ideju socijalnog preduzeća Dok Tok sa posebnim akcentom na to da ono ne treba da ostane samo preduzeće već da preraste u edukativni hab za zanimanja tražena na tržištu rada namenjen bivšim štićenicima vaspitno – popravnog doma.

Detljnije o projektnoj ideji možete videti na ovom linku.

Video spot o Dok Tok ideji na ovom linku.

 

Članice Mreže juče se okupile u Novom Sadu 28.11.2018. da razgovaraju na temu problema bolesti zavisnosti

Postavljeno od neostart.org,

Problemi bolesti zavisnosti jedan su od ključnih problema sa kojima se susreću sve organizacije koje rade sa bivšim osuđenim licima. Uz podršku Misije OEBS a uz dobru organizaciju domaćina iz organizacija Restart i Prevent, juče u Novom Sadu članice mreže su se okupile da razgovaraju na ovu temu.

U prvom delu sastanka bilo je reči o stanju stvari na terenu i najvećim izazovima kada je reč o zavisnicima i dostupnim drogama na tržištu. Prenosimo podatak da zabrinjava činjenica da na ilegalnom tržištu narkotima dominiraju zloupotrebe lekova koji se koriste u tretmanu bolesti zavisnoti, a među njima dominantno bupenorfin. Profil prosečnog zavisnika više nije takav da je on konzument heroina već upravo navedenih lekova, što je izazov za sve koji se bore protiv ovog problema.

U drugom delu sastanka pridružili su privatnici iz Novog Sada koji su govorili o svom pozitivnog iskustvu saradnje sa firmom “Restart kućni servis” koja zapošljava bivše zavisnike i osuđivana lica. Firma IPON angažovala ih je na nekoliko poslova, a vlasnik Predrag Glušac navodi samo svoja pozitivna iskustva i šalje poruku poslodavcima da treba da promene ugao gledanja na ove probleme i otvore vrata svojih firmi za bivša osuđena lica.

U trećem delu prisutni su imali priliku da razgovaraju sa bivšim osuđenim licima koji su članovi organizacije Restart i podele svoja iskustva koja su značajna za formiranje postpenalnih programa.

Poseban značaj ovom seminaru dala je poseta Gradskoj kući gde je članice Mreže i predstavnike Misije OEBS primio zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević. On je pozvao članice Mreže sa sedištem u Novom Sadu da dođu sa otvorenim predlozima za programe i projekte, a ostale članice da u svojim lokalnim sredinama naovode Novi Sad kao primer dobre prakse i tako motivišu čelnike svojih radova da podrže postpenalne programe.

Savet Evrope radi na kreiranju programa postpenalne podrške za osuđene na duge zatvorske kazne

Postavljeno od neostart.org,

Danas je održan radni sastanak na temu reintegracije zatvorenika i koordinacije rada i saradnje među različitim institucijama koji organizuje Savet Evrope u okviru programa „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji “. Sastanak vode Peter Nelssen i Martina Barić koji ukazuju na rezultate istraživanja o položaju bivših osuđenih lica. I dalje su dokumenta goruće pitanje, ali se pokazuje da u budućnosti treba raditi na animiranju socijalnih službi i menjati tretman u poslednjim mesecima kazne što će omogućiti da lice bude u uslovima koji najviše liče na one na slobodi.

Na sledećem sastanku koji je planiran za početak sledeće godine biće formirana radna grupa koja će kreirati program za prirpemu za otpust osuđenih na duge zatvorske kazne (preko pet godina) i njihovu postpenalnu podršku.

Održana edukacija na temu javnog zastupanja za članice Mreže za postpenalni prihvat

Postavljeno od neostart.org,

Nastavljaju se seminari u cilju osnaživanja organizacija koje su članice, za sada neformalne Mreže organizacija za pružanje postpenalne pomoći. Ove nedelje, 7. i 8. novembra održan je seminar na temu javnog zagovaranja koji će održati Vukosava Crnjanski iz organizacije CRTA. Cilj seminara je da članice uvide kako zajedničkim snagama mogu dovesti do promena koje će učiniti da bivša osuđena lica imaju bolju podršku nakon izvršenja kazne zatvora.

DOK TOK jedan od pobednika SIA takmičenja u Srbiji za 2018.

Postavljeno od neostart.org,

Ideja za pokretanje socijalnog preduzeća Dok Tok koju je osmislio tim NEOSTART-a jedan je od tri pobednika takmičenja Social Impact Award (SIA) u Srbiji za 2018. U finalu gde je svoje ideje predstavilo osam finalista, stručni žiri izabrao je Dok Tok kao jednu od pobedničkih ideja. Nagradu od 1500 evra za dalji razvoj biznis ideje obezbedila je Erste banka.
Kroz proces koji je trajao od juna pa do finali predstavnici NEOSTART-a razvijali su biznis ideju, sklapali partnerstva i upoznavali širu zajednicu o svojoj nameri.
Sada prestoji proces koji će biti još zahtevniji a to je plasiranje prozvoda na tržište.
Posećamo da je Dok Tok socijalno preduzeće koje ima za cij da zapošljava bivše štićenike vaspitno – popravnog doma, ali i omogući održanje porograma podrške nakon napuštanja doma.
Detaljnije o finalu i ostalim pobedncima na ovom linku.

 

Počelo glasanje zajdnice!!

Postavljeno od neostart.org,

U okviru Social Impact Award za 2018. u Srbiji tim iz NEOSTART-a ušao je među 10 finalista koji razvijaju svoju biznis ideju! Ideja koja se razvija ima za cilj da se pokrene socijalno preduzeće koje će zapošljavati mlade koji napuštaju vaspitno – popravni dom ali i obezbediti sredstva za opstanak programa podrške u koji se ovi mladi uključuju. Osnovna ideja je da se pokrene proizvodnja čestititki koje su specifične po tome što možete da snimite željenu poruku ili melodiju ali i da ih dizajnirate na sajtu koji će uskoro biti napravljen.

Trenutno je faza glasanja zajednice za ideje. Molimo sve koji žele da nas podrže u ovoj nameri da glasaju za Dok Tok na sledećem linku:

socialimpactaward.rs

HVALA!

U okviru SIA 2018 NEOSTART razvija svoju ideju za socijalno preduzeće

Postavljeno od neostart.org,

Zahvaljujući ulasku i finale SIA 2018. NEOSTART je dobio priliku da radi na razvoju ideje za pokretanje socijalnog preduzeće gde će biti angažovani mladi koji napuštaju vaspitno – popravni dom. ovo je jedinstvena prilika da se na ovaj način obezbede sredstava za opstanak programa ali i prvo radno iskustvo za ove mlede koje će ih pripremiti za dalje napredovanje na tržištu rada. Trenutno smo u fazi razvoja ideje i veoma nam je važno mišljenje zajednice. Svi naši prijatelji bidite slobodni da nas pratite i pomognete nam u razvoju ideje

INSTAGRAM: @doktok_srb
FB: @doktok.srb

Uspešno završena promocija “Spomenara štićenika VPD”

Postavljeno od neostart.org,

Juče je u prostorijama biblioteke “Kuće ljudskih prava” uspešno predstavljen “Spomenar štićenika vaspitno – popravnog doma”.  koji je nastao kao rezultat kreativnih radionica u VPD koje smo spoveli zajedno sa Blacksheep.rs a uz podršku Superste.net programa. Na samom događaju posetioci su imali priliku da razgovaraju i druže se sa dvoje štićenika koji su učestovali na radionicama, da ih pitaju sve što ih je zanimalo o samom procesu ali i da kupe nakit koji su pravile štićenice doma i tako podrže nastavak ovih aktivnosti. Nastavićemo i u budućnosti sa sličnim aktivnostima, a Vas pozivamo da nastavite da nas podržavate. Za sve koji nisu bili u mogućnosti da budu na događaju pogledajte nekoliko fotografija i preuzmite spomenat u PDF na sledećem linku: http://neostart.org/publikacije/

 

SUTRA NAM JE POTREBNA VAŠA PODRŠKA!!

Postavljeno od neostart.org,

Sutra organizujemo događaj “Kada se spoje umetnost i delo”
28.06.2018., 12 – 14h
Kuća ljudskih prava
Kneza Miloša 4, Beograd

Na samom događaju predstavićemo rezultate naših aktivnosti sporvedenih u okviru projekta “Umetnost i delo” koji je kroz program Centrifuga 2017. podržala Erste banka. Projekat je realizovan u saradnji sa našim prijateljima iz organizacije “Crna ovca” koji su nam pomogli da u mladim štićenicima VPD probudimo umetničku stranu. Tokom februara i marta umetnici iz ove organizacije organizovali su kreativne radionice u VPD sa grupom od osam štićenika, a kao rezultat nastao je “Spomenar štićenika vaspitno – popravnog doma” gde oni pišu o tome šta su za njih vrednosti poput ljubavi, slboode, prijateljstva…

Više o samom procesu i radovima možete čitati na sledećem linku: http://blacksheep.rs/baza-crna-ovca/umetnost-delo

Na samom događaju imaćete priliku da upoznate neke od učesnika radionica, pričate sa njima o njihovom iskustvu tokom realizacije radionica, kao i da dobijete svoj primerak spomenara i družite se sa ostalim akterima kreativnog procesa.

Događaj će upotpuniti i prodajna izložba nakita koji prave štićenice VPD.

Potrebna nam je Vaša podrška da ovim mladim ljudima pokažemo da nismo zaboravili na njih!

Nadamo se da se vidimo,

Srdačno,

NEOSTART i “CRNA OVCA”

Ideja tima NEOSTART-a ušla u top 10 finalista SIA 2018

Postavljeno od neostart.org,

Posle procesa od nekoliko meseci sa zadovoljstvom obaveštavamo da je ideja za pokretanje socijalnog preduzeća koje ima za cilj zapošljavanje mladih koji napuštaju VPD ušla u 10 finalista Social Impact Award 2018. za Srbiju. Sada sledi period inkubacije kada će se ideja razrađivati i testirati, a u oktobru sledi veliko finale kada će se izabrati tri pobednika koji će dobiti podršku da biznis krene. Detaljnije o konkursu i o ostalim finalistima pogledajte ovde.

Kreirana Mreža za podršku u reintegraciji i prihvatu osuđenih lica i maloletnika u sukobu sa zakonom

Postavljeno od neostart.org,

Juče je, na sastanku koji je organizovala Misija OEBS u Srbiji, 15 organizacija civilnog društva potpisalo Memorandum o razumevanju kojim je uspostavljena Mreža za podršku u reintegraciji i prihvatu osuđenih lica i maloletnika u sukobu sa zakonom. To je prvi korak ka obezbeđivanju većeg učešća civilnog društva u procesu reintegracije bivših zatvorenika, što može u velikoj meri da doprinese bezbednijem društvu u celini. Misija OEBS-a u Srbiji će nastaviti sa izgradnjom kapaciteta Mreže, kako bi se uspostavio sistem podrške bivšim osuđenim licima na teritoriji cele Srbije. Nove aktivnosti mreže očekuju se uskoro. 

 

Uspešno završena praksa studenata FASPER-a

Postavljeno od neostart.org,

Treću godinu za redom studenti Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, smer za prevenciju i tretman poremećaja u ponašanja imali su priliku da dve nedelje praksu obavljaju u našoj organizaciji. Praksa je trajala od 21.05. do 01.06. kada su imali priliku da se upoznaju i aktivno učestvuju u aktivnostima organizacije. Studenti su imali priliku da tokom prakse budu angažovani u terenskom radu, komuniciraju sa korisnicima putem SOS linije, posete Kancelariju za alternativne sankcije u Beogradu, kao i Okružen zatvore u Beogradu i Pančevu. najviše im je značio direktan rad sa korisnicima kada su imali priliku da na pravi način uvide čime će se bavite kada jednog dana završe fakultet.

Predstavljeni finalni rezultati projekta “Nova šansa za socijalnu inkliziju osuđenika”

Postavljeno od neostart.org,

Juče je na ekonomiji Okružnog zatvora u Pančevu predstavljen krajni rezltat projekta “Nova šansa za socijalnu inkluziju osuđenika” a koji predstavlja opremljene modularne kontejnere gde će se vršiti obuka i sam rad na sušenju voća, povrća i aromatičnog bilja. Pored toga kreiran je priručnik za obuku, a obuku je prošlo dvadeset osuđenih lica. Ovakav projekat predstavlja jednu od aktivnosti u naporima da se što više radi na pripremi osuđenih za slobodu i jačanju njihovoh znanja i veština kako bi mogli da se ponude na tržištu rada.

Projekat je finansiran u okviru IPA projekata prekogranične saradnje pa je sproveden u saradnji sa zatvorom u Temišvaru gde je kreiran isti model.

Detaljnije o svemu na sledećim linkovima: TV Pančevo, RTS, Naslovi, VESTI.

Čitajte tekstove mladih iz VPD na portalu blacksheep.rs

Postavljeno od neostart.org,

Naši prijatelji iz Baze Crna ovca svake srede objavljuju novi tekst na portalu, a koji je nastao kao rezultat radionica sprovedenih tokom februara i marta u VPD u Kruševcu. U te svrhe otvorena je posebna stranica na njihovom portalu.

Sve tekstove možete pronaći na sledećem linku: blacksheep.rs/baza-crna-ovca/umetnost-delo

 

“Nova šansa za socijalnu inkliziju osuđenika”

Postavljeno od neostart.org,

Juče je u Pančevu održan promotivni događaj gde su prezentovani dosadašnji rezultati projekta “Nova šansa za socijalnu inkliziju osuđenika” koji je rezultat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije podržane od strane IPA programa, a u kojoj učestvuju Centar za doživotno učenje iz Ruminije i zatvori u Pančevu i Temišvaru. Cilj projekta je da se opreme radionice za obučavanje osuđenih da suše voće, povrće i lekovito bilje, kako bi sa tim znanjem kasnije na slobodi pokrenuli sopstveni biznis. Zahvaljujući sredstvima iz projekta opremljene su modularne i mobilne radionice u pomenuta dva zatvora i odobrana prva osueđena lica koja će proći obuku. Predstavnici službe za tretman i obezbeđenja dva zatvora uz podršku stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje kreirali su priručnik za obuku gde se pored informacija o samom procesu odabira plodova, sušenja i skladištenja nalaze i informacije o plasiranju robe na tržište. Završni događaj planiran je za maj kada će biti predstavljeni finalni rezultati projekta.

Počele radionice u VPD u Kruševcu

Postavljeno od neostart.org,

Članovi NEOSTART-a zajedno sa svojim prijateljima iz organizacije Baza Crna ovca ove nedelje počeli su sa realizacijom kreativnih radionica u vaspitno – popravnom domu u Kruševcu. Radionice se sprovode sa ciljem da se u mladima koji se nalaze u VPD probude stvaralačke sposobnosti, da se u svakom od njih otkrije umetnik i da se na taj način široj zajednici pokaže lepa strana njihove ličnosti.

Planirano je da se održi osam radionica čiji će rezultat biti tekstovi na različite teme kao što su ljubav, prijateljstvo, porodica itd. Najlepši tekstovi biće objavljivani svake srede na portalu blacksheep.rs/baza-crna-ovca/umetnost-delo. 

Pored toga, krajem maja najlepši tekstovi postaće deo publikacije koja će biti predstavljena široj javnosti.

“Na pola puta ne smemo stati”

Postavljeno od neostart.org,

Organizacija Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART poziva vas na tribinu „Na pola puta ne smemo stati“ koja će se održati 28.12.2017. sa početkom u 12 časova, u „Kući ljudskih prava“ koja se nalazi u ulici Kneza Miloša 4, Beograd.

Tema tribine je pomoć i podrška mladima koji napuštaju vaspitno – popravni dom i maloletnički zatvor.

NEOSTART već dve godine sprovodi program „Na pola puta“ koji je u formi dnevnog centra za ove mlade. Međutim, već od januara podrška za nastavak rada programa pod znakom je pitanja. Zato vas pozivamo da budete deo tribine i zajedno pokažemo da „na pola puta ne smemo stati“.

Ova kategorija mladih nije dovoljno prepoznata kao osetljiva i koja treba snažnu podršku cele zajednice. Zbog toga se njihovi pokušaji da se u društvo vrate kao korisni članovi često osujećuju. Dnevni centar je mesto gde dobijaju podršku na dnevnom nivou, gde sa njima svakodnevno radi grupa stručnjaka i volontera i gde se kroz različite aktivnosti pozitivno usmeravaju.

Na tribini će govoriti predstavnici institucija i organizacija koje se bave podrškom mladima u riziku i zajedničkim snagama pokušati da ukažu na najznačajnije probleme sa kojima se oni susreću.

Događaj će upotpuniti izložba radova štićenika VPD gde će isti moći da se kupe, a prikupljeni novac biće iskorišćen za poboljšanje uslova boravka mladih u domu. Istog dana prikupljaće se i donacije od strane građana, pa Vas pozivamo da se dolaskom na tribinu podržite i humanitarni deo događaja.

Zajedno možemo štićenicima u domu ulepšati novogodišnje praznike i pokazati im da mislimo na njih tako što ćemo prikupiti sredstva za ličnu higijenu, slatkiše, odeću i obuću.

AGENDA

12:00 – 12:15   Registracija učesnika

12:15 – 12:30   Jelena Srnić – NEOSTART

  • Uvoda reč

12:30 – 12:45   Darjan Vulević – koordinator dnevnog centra

  • Rezultati dvogodišnjeg rada programa

12:45 – 13:00   Nataša Nikolić – Beogradski centar za ljudska prava

  • Nedostaci pravnih regulativa u domenu postpenalne podrške maloletnicima

13:00 – 13:15   Ivan Mijailović – Upravnik Vaspitno – popravnog doma u Kruševcu

  • Značaj podrške mladima nakon stupanja na slobodu – održavanje pozitivne promene

13:15 – 13:30   Ivana Stevanović – Insitut za sociološka i kriminološka istraživanja

  • Potrebe štićenika VPD u postpenalnom periodu i recidivizam kao posledica izostanka postpenalne podrške

13:30 – 14:00  Diskusija

14.00 – 16.30  Koktel i izložbena prodaja radova štićenika VPD i prikupljanje donacija

PETI rođendan NEOSTART-a

Postavljeno od neostart.org,

NEOSTART danas proslavlja peti rođendan! Tog 10.12.2013. godine počela je da živi ideja o pomoći i podršci licima koji napuštaju ustanove za izvršenje krivičnih sankcija. Mnogo toga se promenilo, ali mnogo više tek treba da se promeni.

Zahvaljujemo svima koji su do sada podržavali naš rad. Nadamo se da ćemo i u narednim godinama nastaviti sa istim žarom i entuzijazmom.

Predstavnici NEOSTART-a učestvovali na treningu “Rad sa mladima u riziku od socijalne isključenosti”

Postavljeno od neostart.org,

U okviru projekta ARYSE koji Udruženje Prevent sprovodi u partnerstvu sa NGO Juventas i organizacijama iz reginona, pod pokroviteljstvom Evropske Komisije i Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, održava se nacionalni trening “Rad sa mladima u riziku od socijalne isključenosti” od 21. do 24. novembra u Hotelu CePTOR, u mirnoj atmosferi Fruške gore.

Učesnici treninga su predstavnici institucija i organizacija civilnog društva iz Srbije koji rade sa mladima u riziku od socijalne isključenosti: Drug Policy Network SEE, Udruženje građana,, Rroma-Rota” Kikinda, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, Somborski edukativni centar – SEC, Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART, Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, Omladina Jazas-a Novi Sad, Novosadski humanitarni centar, Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, Kancelarija za mlade Novi Sad , CPZV Centar za proizvodnju znanja i veština, Dečje selo “Dr Milorad Pavlović” Sremska Kamenica, Srbija, Udruženje građana ”Kokoro”-Bor, Udruženje Remiks, Šansa Udruženje Građana i Savetovalište za mlade – Dom zdravlja “Novi Sad”. Učesnici imaju priliku da se upoznaju sa Smernicama za rad sa mladima u riziku, Etičkim kodeksom, politikama bezbednosti, primerima dobre prakse, rezultatima istraživanja o položaju mladih u riziku, ali i da se međusobno bolje upoznaju, razmene iskustva i međusobno povežu. Trening facilitiraju Jarmila Bujak Stanko i Katarina Mitić, ekspertkinje sa dugogodišnjim iskustvom rada sa marginalizovanim grupama.

“Umetnost i delo” projekat koji je pobedio u finalu Superste plus

Postavljeno od neostart.org,

Superste+ je novi konkurs koji je otvoren u 2017. godini, koji je namenjen svim alumnistima i alumnistkinjama Superste programa Erste banke koji žele da stvaraju novi uticaj i promenu u svojim zajednicama udruženim snagama. Pobednici Superste+ su: Artysh Maštalica- Muzička tiha knjiga, Pozorišna značka i Umetnost i delo.

NEOSTART je snage udružio sa Bazom Crna ovca. Osmislili smo projekat kroz koji ćemo štićenike VPD edukovati kreativnim pisanjem a radove ćemo objaviti na portalu blacksheep.rs

Detaljnije o projektu možete pogledati na sledećem linku: http://www.superste.net/project/umetnost-i-delo/

 

Rad NEOSTART-a predstavljen na sajmu omladinskih organizacija povodom Međunarodnog dana mladih

Postavljeno od neostart.org,

Kancelarija za mlade grada Beograda organizovala je, povodom Međunarodnog dana mladih, sajam udruženja za mlade na kome se predstavilo više od 30 omladinskih organizacija.

NEOSTART predstavio je svoj program “Na pola puta” koji u vidu dnevnog centra pruža podršku mladima koji napuštaju VPD i maloletnički zatvor. Program su predstavljali angažovani na programu i volonteri. Zainteresovani su mogli da se upoznaju sa svim detaljima rada a dostupan je bio i promotivni materijal programa.

Održan završni događaj u okviru projekta “Opismeni se – promeni se”

Postavljeno od neostart.org,

Juče je u biblioteci Kuće ljudskih prava održan završni događaj u okviru projekta “Opismeni se – promeni se” koji je podržan kroz program Superste koji Erste Banka sprovodi u saradnji sa Fondacijom Dokukino i Trag fondacijom. Na događaju smo prezentovali sedmomesečni rad na projektu i “Priručnik za opismenjavanje mladih koji napuštaju vaspitno – popravni dom”. U priručniku je opisan model programa opismenjavanja koji smo kreirali tokom trajanja projekta. Sam priručnik ostaje kao alat za obučavanje svih budućih volontera programa opismenjavanja, ali i svim onim organizacijama ili pojedincima koji budu želeli da se bave ovim problemom. Događaju su prisustvovali naši dragi prijatelji koji nas već godinama podržavaju u radu i koji su sa nama podelili radost što je još jedan projekat uspešno završen!

Priručnik se može preuzeti u PDF formatu na sajtu u odeljku Biblioteka – Publikacije.

Erste Banka i N-Sport donirali vaučere za sportsku odeću i obuću

Postavljeno od neostart.org,

Erste Banka i N-Sport donirali su vaučere za kupovinu sportske obuće i odeće korisnicima u okviru projekta “Opismeni se – promeni se” koji NEOSTART sprovodi, a uz podršku Erste Banke i program Superste. Obradovali smo tri naša korisnika koji su zahvaljujući ovoj donaciji dobili novu sportsku odeću i obuću. Korisnici i ceo tim NEOSTART-a veoma su srećni i zahvalni zbog ove donacije. O utiscima korisnika, samom činu kupovine pisali smo u našem poslednjem blogu pod nazivom “Veliki za male”.

Čitajte naš novi blog “Jednačina sa jednom nepoznatom”

Postavljeno od neostart.org,

Čitajte naš novi tekst na blogu Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva “Jednačina sa jednom nepoznatom?”!

Jednačina sa jednom nepoznatom?

Nastavlja se saradnja sa Gradskim centrom za socijalno preduzetništvo

Postavljeno od neostart.org,

I tokom ove godine uz podršku Gradskog centra za socijalno preduzetništvo nastavljamo da sprovodimo Kutak za aktivno traženje posla. Potpisali smo Memorandum o saradnji za 2017. godinu i tako ozvaničili nastavak saradnje. Prethodne dve godine dale su značajne rezultate, saradnja je bila na odličnom nivou što je dovelo do toga da ona bude nastavljena i ove godine. Više o Kutku možete videti na našoj web strani u delu “Programi”, dok o Gradskom centru za socijalno preduzetništvo više možete pročitati na www.gradskicentar.rs.

Čitajte naš novi blog “I ON JE NAŠE DETE”

Postavljeno od neostart.org,

Pišemo o mladom čoveku koji je pre dve nedelje došao u našu organizaciju! Ovo je priča koja inspiriše i podstiče!

I ON JE NAŠE DETE!

Održana konferencija “Vreme je za drugu šansu – mogućnosti za zapošljavanje bivših osuđenika”

Postavljeno od neostart.org,

Na konferenciji “Vreme je za drugu šansu – mogućnosti za zapošljavanje bivših osuđenika” predstavljeni su rezultati istraživanja koje je sproveo Beogradski centar za ljudska prava. Istraživanje je obuhvatilo aktuelni pravni okvir u Srbiji na osnovu čega su date preporuke šta treba da se menja u sistemu kako bi se bivša osuđena lica lakše zapošljavanja.

Na konferenciji su govorile: Nataša Novaković rukovodilac Programa za ljudska prava i krivičnopravni sistem Misije OEBS u Srbiji, Danijela Ristić, poverenica u Kancelariji za vanzavodske sankcije, Dina Rakin, istraživačica Evropskog pokreta u Srbiji, Nataša Nikolić, pravnica Beogradskog centra za ljudska prava, Nevena Nikolić, istraživačica Beogradskog centra za ljudska prava.

Neki od zaključaka govornica su i da je ustaljeno je mišljenje da je potvrdu o osuđivanosti odnosno neosuđivanosti potrebno uvek dostaviti na zahtev poslodavca, no član 102 Krivičnog zakonika definiše da ova vrsta potvrde može zahtevati samo kad postoji opravdan interes ili kada postoji pravna posledica osude. Detaljnije možete pogledati snimak na sledećem linku: http://www.mc.rs/mc-web-televizija.1498.html. 

 

Održan okrugli sto „Uloga civilnog društva u socijalnoj reintegraciji bivših osuđenika”

Postavljeno od neostart.org,

Okrugli sto organizovala je Misija OEBS-a u Srbiji organizuje u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija Republike Srbije. Održan je 13. decembra 2016. godine u Hotelu Zira i okupio je predstavnike organizacija civilnog društva koja u okviru svojih aktivnosti pružaju bilo kakav vid podrške bivšim osuđenim licima, ili imaju želju da se bave ovom temom u budućnosti. Predstavljen je rad nekoliko organizacija koje su kroz neke svoje aktivnosti pružale pomoć i podršku bivšim osuđenim licima. Predstavnici NEOSTART-a predstavili su rezultate projekta „Podrška uspostavljanju mreže institucija za pružanje postpenalne pomoći“ koji je tokom ove godine podržala Misija OEBS u Srbiji.
Generalni zaključak je da su organizacije civilnog društva voljne da uzmu svoje učešće u narednom periodu u aktivnostima koje se tiču pružanja pomoći i podrške bivšim osuđenim licima. Na fokus grupama koje su bile na ovom dogoađaju pokrenula se tema problema sa kojima se suočavaju u želji da budu aktivniji u ovom polju. Tu su pre svega ograničeni materijalni resursi od strane donatora, a pre svega od strane države koje bi trebala da raspisuje konkurse za ovu oblast. Takođe, neke od organizacija navode da nemaju dovoljno znanja i veština za rad sa ovom populacijom.
Svakako, u narednom periodu zadatak svih učenika biće da se zajedničkim snagama bore da se dobije veća podrška za aktivnosti usmerene na bivša osuđena lica. Koliko ćemo biti u tome uspešni vreme će pokazati.

NEOSTART timu dodeljena plaketa za učešće u ovogodišnjoj Centrifugi

Postavljeno od neostart.org,

Erste banka podržala je naš projekat Opismeni se – promeni se kroz program Centrifuga za 2016. godinu. Pored ovog programa, gde podržava ideje grupa, ona podržava i pojedince da realizuju svoje dobre ideje kroz Klub Superste. Na ovogodišnjem finalu Kluba plakete su osim pobednicima te večeri dodeljene i pobednicima finala Centrifuge. Delimo nekoliko fotografija sa događaja a detaljniji izveštaj nalazi se na FB stranici Superste.

Održan okrugli sto u Novom Pazaru

Postavljeno od neostart.org,

U okviru projekta „Podrška uspostavljanju mreže institucija za pružanje postpenalne pomoći“ koji podržava OEBS Misija u Srbiji. 07.12.2016. održan je okrugli sto u Novom Pazaru. Na okruglom stolu okupili su se svi značajni akteri u lokalnoj zajednici koji su spremni da pruže podršku Poverenicima za alternativne sankcije u sprovođenju postpenalnih programa pomoći i podrške. Kao i na prethodnim održanim okruglim stolovima i ovde su bili prisutni predstavnici Centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Crvenog krsta, odeljenja psihijatrije pri opštoj bolnici, ali nevladinih organizacija Otvorena ruka i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, kao i predstavnici same Kancelarije za alternativne sankcije i zaposlenih u službi za tretman okružnog zatvora. Prisutni su se upoznali sa ulogom Poverenika u njihovoj zajednici, ali i prepoznali na koji način oni mogu doprineti njegovom radu. Ovim okruglim stolom završen je drugi ciklus umrežavanja Kancelarija za alternativne sankcije sa akterima u lokalnoj sredini, što znači da smo ovakav događaj održali u čak 17 gradova.

Novi tekst na Blogu za socijalno uključivanje

Postavljeno od neostart.org,

Izašao je novi tekst na sajtu Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije gde smo predstavili naš projekat Opismeni se – promeni se koji je podržala Erste banka kroz svoj program Centrifuga za 2016. godinu.

Opismeni se – promeni se

Održan 37. Belgrade Ignite pod nazivom “Uključi se br.4”

Postavljeno od NEOSTART,

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana “Srbija u pokretu” organizovali su 37. Beogradski Ignite pod naslovom “Uključi se br. 4”, posvećen socijalnom uključivanju. Događaj je održan u utorak, 25. oktobra 2016. godine, u beogradskom Impact Hub-u, a organizatori su na taj način, već četvrtu godinu zaredom, tradicionalno obeležili Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i ohrabrili učesnike i posetioce da postanu borci za inkluzivno društvo. Na ovom događaju ispred NEOSTART-a priču o uspešno integrisanim bivšim osuđenim licima prićala je Jelena Srnić Nerac. Detaljnije o događaju i govornicima možete pogledati na sledećem linku.

37_bg_ignite_019 37_bg_ignite_058

Održani okrugli stolovi u Prokuplju, Vranju i Leskovcu

Postavljeno od NEOSTART,

Prošle nedelje predstavnici NEOSTART-a održali su okrugle stolove u Prokuplju, Leskovcu i Vranju u okviru projekta „Podrška uspostavljanju mreže institucija za pružanje postpenalne pomoći“ koji podržava OEBS Misija u Srbiji. Na okruglim stolovima okupili su se svi značajni akteri u lokalnim zajednicama koji su spremni da pruže podršku Poverenicima za alternativne sankcije u sprovođenju postpenalnih programa pomoći i podrške. Kao i na prethodnim održanim okruglim stolovima i na ova tri bli su prisutni predstavnici Centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Crvenog krsta, odeljenja psihijatrije opštih bolnica, ali nevladinih organizacije koje su detektovane u pomenutim gradovima. Poseban doprinos ovih događaja je da su se prisutni upoznali sa ulogom Poverenika u njihovoj zajednici, a pre svega prepoznali ga kao osobu od poverenja od koje će sve kretati u trenutku kada programi postpenalne pomoći i podrške zažive.

img_4267img_4282img_4288

Održan sastanak sa voditeljima slučaja opštinskih odeljenja Gradskog centra za socijalni rad Beograd

Postavljeno od NEOSTART,

U cilju da svi koji brinu o mladima koji se nalaze u VPD i KPZ za maloletnike budu obavešteni o novom programu NEOSTART-a, danas je održan sastanak sa voditeljima slučaja iz beogradskih odeljenja Gradskog centra za socijalni rad. Sastanku su prisustvovali voditelji slučaja iz službi za zaštitu dece i omladine koji brinu o mladima koji se nalaze u pomenutim ustanovama. Predtsavljeno im je kako u budućnosti mogu mlade koji izlaze na slobodu da upućuju na NEOSTART i u kojim još situacijama mogu da se oslone na rad organizacije. Rekacije su bile veoma pozitivne i svi prisutni su podržai ideju uz komentare da je ovo prvi put da se ovakva usluga pokreće u zajednici. Zaključeno je da se na ovome ne sme zaustaviti i da se u budućnosti mora raditi na rešavanju problema smeštaja mladih koji nemaju dom a napuštaju pomenute ustanove.

img_4263 img_4262

Projekti OTVORENA KU(TI)JA i Opismeni se – promeni se predstavljeni u VPD u Kruševcu

Postavljeno od NEOSTART,

Projekti koje NEOSTART trenutno sprovodi a namenjeni su maldima koji napuštaju VPD u Kruševcu, predstavljeni su u ovoj ustanovi. Predstavljanju su prisustvovali zaposleni u službi tretmana. Reakcije su bile odlične i zaposleni su naglasili da je pokretanjem ovakvih postpenalnih programa donekle prevezađen jaz koji je postojao u sistemu. Prema važećem Zakonu o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera, između ostalog, posao Poverenika za alternativne sankcije je da pomoć i podršku pružaju licima koja su bila osuđena na kaznu zatvora, dok sistem socijalne zaštite ove mlade od trenutka napuštanja VPD više ne prepoznaje jer postaju punoletni i posmatraju ih kao i sve druge u stanju socijalne potrebe. Ovakav jaz za početak biće premošten u gradu Beogradu kroz aktivnosti koje sprovodi NEOSTART, ali to svakako nije dovoljno s obzirom da mladi u VPD dolaze iz svih gradova Srbije. Svakako, ovo predstavlja početak, a svi su iskazali zadovoljstvo i nadu da se neće na ovome zaustaviti. 

20160915_132253 20160915_132347

Predstavljeni programi NEOSTART-a u KPZ za maloletnike u Valjevu

Postavljeno od NEOSTART,

Predstavnici NEOSTART-a posetili su KPZ za maloletnike u Valjevu i predstavili svoje programe. S obzirom da je ovo zavod gde se izdržavaju i kazna maloletničkog zatvora i kazna zatvora koja se izriče punoletnim licima, a ne tako mali broj lica je sa prebivalištem na teritoriji Beograda, jasno je da je postojala velika potreba da organizacija predstavi svoj rad u ovoj ustanovi. Prezentaciji su prisustvovali zaposleni u službi za tretman. Prenete su informacije o tome koji se programi sprovode i na koji način lice može biti upućeno na programe. Posebna pažnja poklonjena je programima koji su namenjeni mladima osuđenim na kaznu maloletničkog zatvora, jer su programi namenjeni njima isti kao mladima koji napuštaju VPD. Zaposleni su bili vrlo zainteresovani i izrazili divljenje ovakvoj inicijativi koja je godinama unazad nedostajala u sistemu borbe protiv kriminala. Kako je naglašeno, ukoliko postpenalni perod bude loš, sav prethodni trud “pada u vodu”.

kpz-za-maloletnike-valjevo valjevo-popravni-dom-norveska-donacija-1363358670-283127

Opremili smo prostor za mlade koji napuštaju vaspitno – popravni dom i kazneno – popravni zavod za maloletnike

Postavljeno od NEOSTART,

Zahvaljujući inicijativi DobroČiniTi, fondaciji Ana i Vlade Divac, kompaniji FORMA Ideale, Erste banci opremili smo prostor za mlade koji napuštaju vaspitno – popravni dom i kazneno – popravni – zavod za maloletnike. Na donatorskoj večeri inicijativa DobroČiniTi je sakupila novac za režijske troškove prostora do kraja godine i tehniku, dok je FORMA Ideale prostor opremila nameštajem. Erste banka kroz konkurs Centrifuga za 2016. godinu podržala je ideju da razvijemo model brzog opismenjavanja mladih koji napuštaju pomenute ustanove. Zahvaljujući tome opremljen je deo prostora u kome ćemo učiti i raditi. Otvaranju su prisustvovali predstavnici Višeg suda u Beogradu – Odeljenje za maloletnike, Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, Misije OEBS u Srbiji, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, predstavnici ERSTE Banke, Dokukino fondacije, inicijativa DobroČiniTi, i predstavnici organizacije IAN i Inicijative mladih za ljudska prava.
Otvaranje prostora predstavlja mali korak napred u zanemarenom polju postpenalne podrške mladima koji napuštaju VPD i KPZ. Nastavljamo da radimo i da se borimo da programi podrške budu što bolji i sveobuhvatniji.

img_4148img_4191img_4226img_4230img_4231img_4185

Završena obuka za volontere u okviru projekta OPISMENI SE – PROMENI SE

Postavljeno od NEOSTART,

U okviru projekta OPISMENI SE – PROMENI SE koji je jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2016. u okviru programa Superste.net, a sprovodi ga NEOSTART, završena je obuka za volontere. Cilj obuke je da volonteri steknu potrebna znanja za rad sa mladima koji napuštaju vaspitno – popravni dom, na osnovnom i funkcionalnom opismenjavanju. Obuka je trajala dva dana (10. i 11. septembar) i imala je dva dela. Prvi deo bio je posvećen sticanju znanja potrebnih za stvaranje kvalitetnog odnosa sa mladima sa kojima će raditi. Drugi deo obuke iskorišćen je za sticanje konkretnih veština kako bi nekoga naučili da čita i piše. Nakon obuke predstoji period pripreme za uključivanje prve grupe mladih koji imaju problema sa pismenošću a napustili su VPD. Dobra obuka i pozitivna energija izazvali su veliko nestrpljenje kod volontera da što pre počnu da rade sa mladima i primenjuju stečena znanja. Kako se odvija proces i koji su nam uspesi obaveštavaćemo vas redovno.

obuka-1 obuka-2

NEOSTART nastavlja umrežavanje Kancelarija za alternativne sankcije sa akterima u lokalnoj zajednice

Postavljeno od NEOSTART,

Nakon uspešnog projekta koji je podržala Ambasada Kraljevine Holandije i uspešno umreženih devet Kancelarija za alternativne sankcije sa akterima u lokalnoj zajednici radi pružanja kvalitetnije postpenalne podrške, aktivnosti se ove gdine nastavljaju u još osam gradova uz podršku Misije OEBS u Srbiji. Do sada su u ovom ciklusu okrugli stolovi održani u Pančevu i Sremskoj Mitrovici. Prisustvovali su predstavnici Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Odeljenja psihijatrije i nevladinih organizacija iz tih gradova. Pokrenuta je diskusija koja je rezultirala upoznavanjem svih prisutnih o tome kako da se umreže i pruže podršku poverenicima u pružanju postpenalne podrške. Do kraja godine, plan je da se poseti još šest gradova.

img_4106img_4108

Predstavljen izveštaj YIHR “Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije”

Postavljeno od NEOSTART,

Inicijativa je povodom Međunarodnog dana borbe protiv torture predstavila izveštaj “Prava lica lišenih slobode u zatvorskom sistemu Srbije”. Nalazi izveštaja predstavljaju rezultat 19 monitoring poseta za 14 zatvorskih ustanova, najviše okružnih zatvora širom Srbije u periodu od 30 meseci koje je monitoring tim Inicijative sproveo u okviru projekta “Izgradnja društva bez torture i nekažnjivosti na Zapadanom Balkanu”. Na predstavljanju izveštaja govorilo se i o problemima postpenalnog prihvata.

<<Detaljnije>>

IMG_7690-760x400

Čitajte naš novi tekst

Postavljeno od NEOSTART,

Izašao je novi tekst na sajtu Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije na temu problema sa kojima se susreću maldi koji napuštaju vaspitno – popravni dom.

Levo ili desno

PODRŽITE NAS! Glasajte za projekat Opismeni se – promeni se

Postavljeno od NEOSTART,

SADA JE NAJVAŽNIJE!! Ulazimo u poslednju fazu kada je vaša podrška najznačajnija. Potrebno je da ostanemo među 20 finalista. Potrebno je da odete na sajt http://www.superste.net/ i ulogujete se preko svog FB, GOOLE ili TW naloga (u gornjem desnom uglu sajta) i glasate za OPISMENI SE – PROMENI SE!!! Sada sve zavisi od glasova zajednice!!! PODRŽITE NAS!!!

PIC001321

Prva grupa studenata na dvonedeljnoj praksi

Postavljeno od NEOSTART,

Od 16. do 27. maja prva grupa studenata četvrte godine Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, smera za prevenciju i tretman poremećaja ponašanja, obaviće stručnu prkasu. Tokom dve nedelje imaće priliku da se upozanju sa radom organizacije, prođu obuke za rad u programima i budu aktivni u istim. Pored toga, pružiće im se i prilika da se upozanju sa radom formalnih institucija sa kojima NEOSTART sarađuje.

Praksa je rezultat saradnje fakulteta i udruženja koja je na obostrano zadovoljstvo započela pre mesečak dana potpisivanjem memoranduma o saradnji.

PIC001394 [73856] PIC001395 [73857]

NEOSTART predstavio svoju inicijativu na donatorskoj večeri

Postavljeno od NEOSTART,

Inicijativa DobroČiniTi u organizaciji fondacije Catalyst Balkans okuplja kompanije, organizacije i pojedince oko zajedničke ideje – da pomognu onima kojima pomoć treba. Odbor inicijative već pet godina za redom bira po tri inicijative godišnje koje se predstavljaju na donatorskoj večeri i za koje se prikupljaju sredstva.

Ovogodišnje donatorsko veče održano je 11. maja u Impact Hub-u u Beogradu gde se skupljao novac za tri ideje.

1. Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć NEOSTART
Projekat: OTVORENA KU(TI)JA

2. Pokretni alternativni teatar omladine Smederevo
Projekat: Rastemo uz pozorište – pozorište na točkovima

3. Dečiji centar Zaječar
Projekat: Dvorište za sve

Inacijativu NEOSTART-a predstavio je Darjan Vulević u pet minuta i tako motivisao prisutne da doniraju za prvi program namenjen mladima koji izlaze iz vaspitno popravnog doma kako bi dobili potrebnu podršku za reintegraciju u društvo. Očekujemo da ćemo sa opremanjem prostora početi narednog meseca.

vuk dobročinitidoboro fdkifj

Potpisan Memorandum o saradnji sa FASPER-om

Postavljeno od NEOSTART,

Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART i Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju potpisali su Memorandum o saradnji. Memorandumom je definisano da će studenti treće i četvrte imati stručnu praksu u organizaciji kao i da će biti u mogućnosti da volontiraju u programima organizacije. Ovo je posebno važno za studente koji će od sada imati priliku da prasku rade u polju postpenalnog tretamana što do sada nisu imnali priliku.

memorandum

Konferencija za medije “Moderno društvo i postpenalna praksa” 26.04.2016.

Postavljeno od NEOSTART,

Konferencija se održala povodom prezentacije rezultata projekta „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“, koji je sproveo Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART, uz podršku Ambasade Holandije u Srbiji. Projekat je ostvario dva cilja. Prvi je umrežavanje Kancelarija za alternativne sankcije u devet gradova (Novi Sad, Subotica, Sombor, Užice, Niš, Kragujevac, Valjevo, Kraljevo i Požarevac) sa predstavnicima organizacija i institucija ali i pojedinaca u lokalnoj zajednici na koje Poverenici za alternativne sankcije mogu da se oslone u pružanju postpenalne pomoći i podrške. U svakom od pomenutih gradova održan je po jedan okrugli sto koji je okupio predstavnike institucija i organizacija, koji su se upoznali sa poverenicima iz svojih gradova i sa njima razmenili znanja, iskustva i na kraju kontakte za dalju saradnju. Na taj način omogućeno je da poverenici vrlo lako bivše osuđeno lice uključeno u program postpenalne pomoći i podrške upute na konkretno lice u određenoj ustanovi/organizaciji kako bi ostavrilo neko svoje pravo. Drugi ostvareni cilj je kreiran model postpenalne prakse na osnovu saradnje NEOSTART-a sa Kancelarijom za alternativne sanckije u Beogradu i Okružnim zatvorom u Beogradu. Ostvarenje ovog cilja ogleda se u publikaciji „Moderno društvo i postpenalna praksa“ koja je predstavljena na konferenciji. Ona u sebi sadrži opisane sve važne činioce dobre postpenalne prakse kojoj treba da teži svako moderno društvo.

Pored postignutih ciljeva, tokom relaizacije aktivnosti pojekta došlo se i do zaključaka važnih za unapređenje postpenalne prakse u budućnosti. Tu se pre svega misli na ujednačavanje prakse u lokalnim samoupravama oko dodeljivanja materijalne pomoći bivšim osuđenim licima, ubrzanje i olakšavanje procedura za dobijanje ličnih dokumenata, podsticaji od strane lokalnih samouprava i države za zapošljavanje bivših osuđenih lica, povezivanje viših državnih instanci (ministarstava) i potpisivanje protokola o saradnji koji će se preneti i na lokalni nivo, upoznavanje svih formalnih i neformalnih institucija sa institutom postpenalnog tretmana i novim zakonskim odredbama, formiranje mreža podrške u svim ostalim gradovima gde postoje povereničke kancelarije, jačanje kapaciteta civilnog sektor za pružanje određenih usluga u postpenalnom periodu, kao i veća senzibilizacija šireg društva.

20160426_122333 [511451] 20160426_122747 [511452] 20160426_123254 [511450]

NEOSTART blogeri na blogu SIPRU tima

Postavljeno od NEOSTART,

Članovi NEOSTART tima postali su blogeri na Blogu o socijalnom uključivanju Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Teme koje ćemo obrađivati tiču se problema bivših osuđenih lica sa kojima se susreću na slobodi. Prvi blog objavili smo 20.04.2016. Možete ga pogledati na ovom linku: http://www.socijalnoukljucivanje.gov.rs/blog/?p=6139

nebo_iznad_kruga_photo_Igor_Coko

Održan okrugli sto “Postpenalna praksa danas – problemi i izazovi”

Postavljeno od NEOSTART,

U četvrtak, 14.04.2016. u 12h u Kući ljudski prava u Beogradu održan je okrugli sto pod nazivom “Postpenalna praksa danas – problemi i izazovi” u organizaciji NEOSTART-a a kao završna aktivnost projekta “Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana” podržane od strane Ambasade Kraljevine Holandije.

Na okruglom stolu uvodne reči imali su: Jelena Srnić – predsednica NEOSTART-a, Darjan Vulević, programski koordinator NEOSTART-a, Viljem Hrast – šef Kancelarije za alternativne sankcije u Beogradu i Bratislav Redžić – ispred Misije OEBS u Srbiji.

Program okruglog stola imao je četiri celine:
 Dosadašnja praksa i iskustva
 Unapređenje prakse – dostupni resursi i stanje u društvu
 Umrežavanje svih aktera u lokalnoj zajednici kao osnova dobrog postpenalnog prihvata
 Predlozi i preporuke

Prisustvovali su predstavnici značajnih institucija i organizacija: profesori i asistenti Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje,ispred grada Beograda član gradskog veća, predstavnik Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, predstavnici Tima vlade RS za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, predstavnici Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Beograda i predstavnici značajnih nevladinih organizacija: IAN Telecentar, Beogradski centar za ljudska prava, Anonimni narkomani, Pomoć deci, Klikaktiv.

Govorilo se o postignutim promenama u domenu postpenalne pomoći i podrške i zaključilo da je došlo do određenih pomaka. Oni se ogledaju pre svega u usvojenim novim zakonima koji bliže definišu ovu oblast (Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, Sl. glasnik 55/2014 i Zakon o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera, Sl. glasnik 55/2014) kao i usvajanje Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u Republici Srbiji do 2020., kao i nacrt Strategije za socijalnu reintegraciju i prihvat osuđenih lica 2015-2020, čije usvajanje tek predstoji. I dalje najslabija karika je praksa, ali napori koje čini NEOSTART da dođe do pozitivnih promena u praksi daju rezultate. Upravo, jedan od finalnih “proizvoda” projekta je publikacija “Moderno društvo i postpenalna praksa” koja će biti predstavljena na konferenciji 26.04.2016. u 12h u Medija centru u Beogradu. U njoj su predstavljeni neki od osnovnih načela na kojima treba da počiva postpenalna praksa a posebna pažnja data je programskom pristupu u pružanju podrške nakon izdržane kazne zatvora, kako bi se dale smernice za unapređenje pomenute prakse.

         os 3

 

Podržite naš Kutak za opismenjavanje

Postavljeno od NEOSTART,

U okviru programa Centrifuga koji podržava Erste banka raspisan je konkurs za nove ideje. Naša ideja je da opremimo Kutak za opismenjavanje, novi program koji je namenjen mladima koji izlaze iz vaspitno – popravnog doma, gde mogu da dobiju podršku u osnovnom i funkcionalnom opismenjavanju. Naime, kroz praksu, radeći sa ovim mladim ljudima uvideli smo da imaju poteškoće u praćenju tehnoloških napredaka kada izađu iz doma (socijalne mreže, pametni telefoni, računari itd.), a situaciju vrlo često pogoršava činjenica da je samo čitanje i pisanje veoma loše. Želimo da pokrenemo program koji će biti namenjen samo njima gde bez stida i straha mogu da kažu da ne znaju lepo da čitaju i pišu i da im moderne tehnologije izazivaju strah. Naš tim koji čine mladi i entuzijastični ljudi ima energiju i volju koja je potrebna, ali nam je potrebno da opremimo prostor i nabavimo literaturu i sva ostala sredstava koja su nam potrebna. Zato je važno da nas podržite!

Naša ideja je prošla prvi krug konkursa, sada je potrebno da nas podrži zajednica da bi otišli dalje i realizovali ideju. Možete da nas podržite tako što ćete nas lajkovati na Facebook-u https://www.facebook.com/kutakzaopismenjavanje/ i pratiti na Tweeter-u @KutakZa.

Hvala na podršci!

 

vlada

Završena obuka nove grupe volontera

Postavljeno od neostart.org,

U četvrtak i petak 18. i 19. februara održana je treća obuka za prijem novih volontera u program “Kutak za aktivno traženje posla” koji sprovodimo u saradnji sa Gradskim centrom za socijalno preduzetništvo (GCSP). Tokom dva dana obuke volonteri su stekli osnovna znanja o procesu aktivnog traženja posla i kako taj proces izgleda kada su u njega uključena bivša osuđena lica. Treneri su bili Danijel Marinković iz GCSP i Darjan Vulević iz NEOSTART-a koji više od godinu dana uspešno vode ovaj program. Mladi, entuzijastični ljudi koji su se pridružili našem timu već od sledeće nedelje imaće mogućnost da na jedan aktivan način pomognu bivšim osuđenim licima da se vrate u društvo.

IMG_2966

SREĆNI PRAZNICI!

Postavljeno od NEOSTART,

Sve najbolje u narednoj godini želi svima Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART!

cestitka

Predstavljanje rada NEOSTART-a na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju

Postavljeno od NEOSTART,

Predstavnici NEOSTART-a Darjan Vulević i Jelena Srnić, u ponedeljak 28.12.2015. godine predstavili su studentima treće godine smera za prevenciju i tretman poremećaja ponašanja pri Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, rad organizacije. U goste ih je pozvao prof. dr Zoran Ilić i njegova asistentkinja Marija Maljković, u sklopu čijeg predavanja su dobili vreme za prezentaciju. S obzirom da je na ovoj godini studija u okviru gradiva predmeta koje pomenuti profesor predaje fokus na maloletnim učiniocima krivičnih dela, predstavnici su predstavili specifičnosti rada sa ovom populacijom na osnovu iskustva koje su imali. Oko 10% ukupne populacije sa kojima radi NEOSTART čine mladi ispod 21 godine. Pored toga, predstavljen je celokupan rad organizacije, a studenti su pozvani da se prijave za volontiranje i tako steknu iskustvo koje će im biti od velike koristi jednog dana kada budu krenuli u profesionalne vode. O kvalitetu predavanja i zainteresovanosti prisutnih govori činjenica da je predstavljanje trajalo preko dva sata.

IMG_2453IMG_2459

Održani okrugli stolovi u Kragujevcu i Nišu

Postavljeno od NEOSTART,

U četvrtak 17.12.2015. održan je okrugli sto u Kragujevcu sa ciljem umrežavanja sa Kancelarijom za alternativne sankcije, dok je isti okrugli sto u Nišu održan dan kasnije, 18.12.2015. Okrugli stolovi su bili veoma uspešni i dinamični. Pozitivna atmosfera doprinela je tome da svi učesnici budu veoma zainteresovani za temu i daju predloge za unapređenje saradnje. Već postojeća saradnja između pojedinih institucija je podignuta na viši nivo, dok je celokupan proces unapredilo uključivanje aktera koji su do tada bili neaktivni u polju postpenalnog tremana.
Ovim okruglim stolovima završen je ciklus umrežavanja devet Kancelarija za alternativne sankcije u Srbiji, a sve ideje za unapređenje prakse koje su bile rezultat okruglih stolova biće prenesene na pravu adresu. Nadamo se da će se promene u praksi kao posledica ovih umrežavanja osetiti već početkom godine.

IMG_2361IMG_2369

Okrugli sto “Predstavljanje nacrta Strategije za socijalnu reintegraciju i prihvat osuđenih lica 2015-2020”

Postavljeno od NEOSTART,

Juče 15.12.2015., Uprava za izvršenje krivičnih sankcija i Misija OEBS u Srbiji održali su okrugli sto pod nazivom “Predstavljanje Strategije za socijalnu reintegraciju i prihvat osuđenih lica 2015-2020” sa ciljem predstavljanja nacrta pomenute Strategija i davanja predloga za njeno unapređenje od strane prisutnih učesnika.

Prisutnima se na početku obratio direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija dr Milan Stevović, koji je naglasio važnost postpenalnog tretmana i ukazao na volju i spremnost Uprave da u narednom periodu podržava korake koji će voditi ka poboljšanju ove oblasti. O ulozi Misije OEBS u Srbiji u promenama u krvično – pravnom zakonodavstvu, a sada i u polju postpenalnog tretmana govorila je šefica Odeljenja za vladavinu prava i ljudska prava Misije OEBS u Srbiji Romana Švajger. Ona je takođe ukazala na važnost dobre postpenalne pomoći i da samo ako je ona dobra sav prethodan trud u radu sa osuđenim licima neće biti uzaludan i dovešće do dobrih rezultata. Zahvalila se svima koji su do sada doprineli postignutim promenama i rekla da će Misija nastaviti da podržava promene.

Na skupu su dalje govorili prof. Nataša Mrvić – Petrović, naučni savetnik u Institutu za uporedno pravo i Bratislav Redžić, saradnik na programu za ljudska prava i krivičnopravni sistem Misije OEBS-a u Srbiji, gde je profesorka dala pregled pravnih akata koji su baza za nacrt strategije. Gospodin Redžić predstavio je istraživanje koje je prošle godine sproveo NEOSTART kako bi se prisutnima ukazalo na specifične potrebe osuđenih lica u postpenalnom periodu.

Nacrt strategije predstavila je Dušanka Garić, načelnica Odeljenja za tretman osuđenih lica i alternativne sankcije u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. U izradi strategije krenulo se od analize postojećeg stanja, sagledavanja aktuelnih potreba, uočenih problema i nedostataka i primene međunarodnih standarda i preporuka. U mnogome, strategija se bazira na rezultatima istraživanja NEOSTART-a o potrebama bivših osuđenih lica i podacima kojima raspolaže sama Uprava. Cilj strategije je stvaranje delotvornog, efikasnog i održivog sistema socijalne reintegracije i prihvata bivših osuđenika u društvenoj zajednici, radi uspešnije prevencije kriminaliteta. U samoj strategiji navedene su neke prioritetne aktivnosti poput razvijanja sveobuhvatnih programa tretmana koji se sprovode u tretmanu i povereničkoj službi i nastavljaju u zajednici. Posebno mesto u strategiji zauzimaju posebne vrste zavoda poput KPZ za žene u Požarevcu, Specijalne zatvorske bolnice, Maloletničkog zatvora i Vaspitno – popravnog doma u Kruševcu.

U drugom delu okruglog stola predstavljeni su dobri primeri iz prkase. Zaposleni u Službi za tretman KPZ u Nišu predstavili su svoj program pripreme osuđenih lica za otpust koji uspešno sprovode već dve godine. Poverenica iz Valjeva, Vesna Marković predstavila je Pilot projekat u KPZ za maloletnike u Valjevu, gde su sa štićenicima radili na pripremi za izlazak i pružali podršku putem zaposlenih u Povereničkoj kancelariji i nakon stupanja na slobodu. Rad organizacije NEOSTART sa posebnim akcentom na rad sa porodicama i Kutak za aktivno traženje posla predstavili su Jelena Srnić i Darjan Vulević. Svoje iskustvo rada sa osuđenicama u KPZ za žene u Požarevcu predstavile su Vesna Nikolić – Ristanović i Jasmina Nikolić iz Viktimološkog Društva Srbije.

Diskusija koja je usledila nakon izlaganja govornika bila je veoma dinamična i prisutni su dali nekoliko dobrih predloga za unapređenje strategije. Neki od predloga su bili uvođenje načela restorativne pravde u radu sa osuđenicima kao jedan od izazova u strategiji, jasno definisanje kvaliteta postpenalnih usluga i ko ih može sprovoditi, prepoznavanje bivših osuđenih lica u sistemu socijalne zaštite kao posebne kategorije kao i naglašavanje uloge civilnog sektora u ovom polju. Predstavnici civilnog sektora veoma su zainteresovani za temu i svojim radom mogu mnogo da doprinesu, ali je neophodna stabilna finansijska podrška.

Ovaj okrugli sto predstavlja veliki korak napred i nadamo se da će dobre ideje uzeti u obzir prilikom dovršavanja nacrta Strategije, a da će njeno usvajanje pokazati prave rezultate.

IMG_2357

SLAVIMO 3. ROĐENDAN!

Postavljeno od NEOSTART,

Simbolično, baš na dan ljudskih prava, slavimo naš treći rođendan! Treću godinu za redom borimo se za ljudska i sva druga prava bivših osuđenih lica! Kroz naše programe trudimo se da im pomognemo da se uspešno vrate svojim životima pre zatvora. Hvala svima koji su nas podržavali i verovali u nas! Hvala i svima koji su verovali da možemo da im pomognemo i obratili nam se! Ponosni smo na sve kojima smo makar malo pomogli! Idemo dalje u nadi da ćemo menjati sliku o bivšim osuđenim licima i poboljšati njihov položaj u budućnosti!

02

Uspešno završena konferencija „Porodica kao faktor uspešne reintegracije osuđenih lica“

Postavljeno od NEOSTART,

Konferencija je održana povodom prezentacije rezultata projekta „Razvijanje preporuka za rad sa osuđenicima i njihovim porodicama u okviru programa postpenalnog prihvata“ koji je sproveo Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART uz podršku Misije OEBS u Srbiji.

Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i odličnoj saradnji sa Službom za tretman Okružnog zatvora u Beogradu u projekat je uključeno šest osuđenih lica i članovi njihovih porodica sa kojima se radilo na jačanju porodičnih veza i resursa za podršku kada stupe na slobodu. Rad je imao nekoliko celina: individualni razgovori, procena potreba i osmišljavanje i sprovođenje intervencija (savetovanje, individualni i grupni savetodavni rad, upućivanje i usmeravanje, priprema za prihvat osuđenog, intezivna podrška u prvim danima slobode, uključivanje u ostale programe NEOSTART-a itd.) i nastavak intezivne podrške nakon izlaska na slobodu.

Istraživački deo projekta činio je uzorak od 16 osoba od čega je bilo šest osuđenika i 10 članova njihovih porodica a kvalitativnom analizom prikupljenih podataka došlo se do nekoliko zaključaka. Kao najozbiljniji krizni događaj sve porodice opisuju sam odlazak u zatvor, što uključuje period hapšenja, suđenja i izricanja presude. Za pojedine roditelje prvi susret sa zatvorskim okruženjem i sam odlazak u posete predstavljao je dodatni izvor stresa. Postojanje teškoće u porodičnim odnosima na prvi mah najčešće negiraju ali se lako uočava da postoje česti verbalni sukobi. Komunikacija je generalno loša u porodicama osuđenika i to vodi ka narušenim porodičnim odnosima. Najčešći razlog za svađu je nedostatak novca, često prouzrokovan dugogodišnjom zloupotrebom psihoaktivnih supstanci. Sama narkomanija je još jedan od čestih razloga za sukob, budući da svaki recidiv izaziva nezadovoljdstvo i gubitak poverenja. Porodice uglavnom nisu spremne da govore o svojim potrebama, odnosno izbegavaju da o tome razgovaraju naglašavajući potrebe svojih članova porodice koji se nalaze u zatvoru. Oblici podrške koji su im najčešće potrebni su psihološka, pravna i finansijska. Očekivanja koja imaju od svojih članova kada izađu na slobodu su uglavnom da što pre pronađu zaposlenje, uspešno održe apstinenciju i završe započeto školovanje. Intervencije koje su primenjivane u radu sa porodicama su bile različite i u skladu sa njihovim potrebama. Jedna od intervencija bila je individualni i grupni rad. Individualni rad sa osuđenim licem podrazumevao je pre svega njegovo aktivno uključivanje u proces reintegracije. Akcenat je bio na njegovim očekivanjima i načinu na koji on vidi svoje potrebe i potrebe svoje porodice, dok je akcenat u radu sa porodicom bio na pružanju emotivne podrške. Intervencija koju smo sproveli tokom ovog projekta a na koju smo najponosniji je porodični krugovi – krugovi dobrodošlice. Ona je jedna od najčešće korišćenih tehnika u radu sa porodicama osuđenih lica. Tehniku je moguće primenjivati i u porodičnom i u institucionalnom okruženju. Pruža mogućnost da članovi porodice iznesu svoje emocije i očekivanja u vezi povratka svog člana čime se stvara pozitivna atmosfera, jačaju porodične veze i komunikacija postaje iskrenija.

Ovim projektom postavili smo temelje programu pripreme porodice za prihvat osuđenog lica koji će organizacija NEOSTART nastaviti da sprovodi. Svi naši programi koje smo osmislili pokazali su se kao neophodni i uspešni, pa se nadamo da će tako biti i sa ovim. Kako ne bi ostao usamljen primer prakse, priručnik koji je prezentovan na ovoj konferenciji ostaje kao „alat“ svim institucijama / organizacijama / pojedincima koji se bave ili bi želeli da se bave ovom ciljnom populacijom.

12363193_10208197307200696_7238707124227994624_o IMG_2276 IMG_2282

Najavljujemo konferenciju za medije!

Postavljeno od NEOSTART,

Konferencija se održava povodom prezentacije rezultata projekta „Razvijanje preporuka za rad sa osuđenicima i njihovim porodicama u okviru programa postpenalnog prihvata“ koji je sproveo Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART uz podršku Misije OEBS u Srbiji, a biće predstavljen i Priručnik za rad sa osuđenim licima i članovima njihovih porodica.
Usvajanje Zakona o izvršenju krivičnih sankcija (ZIKS) i Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera (ZIVSM) koji su stupili na snagu 01.09.2014. godine donelo je promene u pogledu pripreme osuđenih lica za otpust i pružanju podrške nakon izlaska na slobodu. Novi ZIKS (čl 185. i 186.) definiše da se za osuđeno lice može sačiniti program pripreme za otpust i pomoći nakon otpuštanja u okviru programa postupanja ukoliko to predloži matični vaspitač ili lice samo zatraži pomoć. U ostvarivanju pružanja pomoći i prihvata zavod sarađuje sa povereničkom službom, organom starateljstva, policijom i odgovarajućim organizacijama ili udruženjima. ZIVSM detaljnije definiše od čega se sastoji program pomoći koji sačinjava poverenička služba (čl. 57) i između ostalog navodi usklađivanje porodičnih odnosa kao mesto gde osuđenom licu može biti potrebna podrška. S obzirom na zakonske promene i rezultate istraživanja koje je NEOSTART sproveo prošle godine koji su pokazali da osuđena lica najveću podršku očekuju od članova porodice, jasno je odakle potreba za jednim ovakvim projektom.
Zahvaljujući podršci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i odličnoj saradnji sa Službom za tretman Okružnog zatvora u Beogradu, u projekat je uključeno šest osuđenih lica i članovi njihovih porodica sa kojima se radilo na jačanju porodičnih veza i resursa za podršku kada stupe na slobodu. Celokupan proces rada sa njima pretočen je u priručnik koji je namenjen svima koji u svom radu žele da se bave ovom populacijom. Priručnik sadrži podatke o obeležjima porodica osuđenih lica, njihovim potrebama kao i primere mogućih intervencija u radu sa njima.

Danas u Užicu!

Postavljeno od NEOSTART,

Danas smo posetili Užice i organizovali radni sastanak u vidu okruglog stola u okviru projekta „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“. Prisustvovali su predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje- Filijala Užice, Centra za socijalni rad, organizacije Jazas i poverenica za alternativne sankcije iz tog grada. Nevladin sektor je prilično neaktivan u tom gradu, pa nije bilo više učesnika iz tog polja. Ali, iako mali broj prisutnih sastanak je bio dobar i prisutni su dali vrlo konstruktivne predloge za unapređenje saradnje za ubuduće.

IMG_2160

Nastavljamo dalje! Okrugli sto u Somboru!

Postavljeno od NEOSTART,

Nakon uspešnog okruglog stola u Subotici, ostajemo u Vojvodini i odlazimo u Sombor! Okrugli sto je održan 20.11.2015. i na njemu su prisustvovali predstvnici Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, Gerontološkog centra, nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Sombor i poverenica ispred Kancelarije za alternativne sankcije u Somboru.

Većina učesnika se dobro poznavala i već dugi niz godina unazad imaju dobru saradnju jedni sa drugima. Ovo je bila dobra prilika da se ponovo sretnu i po prvi put razgovaraju na temu bivših osuđenih lica, kategorijom sa kojom se svakodnevno susreću u radu. Složili su se da će saradnja biti laka i da su spremni da odmah odgovore podrškom kada se poverenica obrati.

IMG_2158

Još jedan okrugli sto! Ovog puta Subotica!

Postavljeno od NEOSTART,

Nastavljamo sa okruglim stolovima u  okviru projekta „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“ i 12.11.2015. održali smo okrugli sto u Subotici.  Bilo je dosta učesnika. Pored poverenica iz Kancelarije za alternativne sankcije tu su bili tu predstavnici Centra za socijalni rad, Crvenog krsta, Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Subotica, Opšte bolnice – Odeljenje psihijatrije, Anonimni Alkoholičari Subotica, Restart Subotica i Fondacija mentalne higijene EXSPECTO.

Sastanak je bio veoma uspešan jer je većina po prvi put imala priliku da se upozna sa predstavnicima pojedinih institucija. Tema bivših osuđenih lica veoma je zainteresovala sve prisutne. Posebno su se zainteresovali oko pitanja smeštaja i zapošljavanja bivših osuđenika.

IMG_2122IMG_2124

Uspešno održan okrugli sto u Kraljevu

Postavljeno od NEOSTART,

U okviru projekta „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“, 23.10.2015. održan je okrugli sto u Kraljevu. Predstavlja nastavak aktivnosti u okviru kojih se organizuju okrugli stolovi u devet gradova. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici Centara za socijalni rad u Kraljevu, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Kraljevo, Crveni krst Kraljevio, organizacija Prxis iz Kraljeva i poverenica iz Kancelarije za alternativne sankcije u Kraljevu.

Mali broj učesnika nije sprečio da okrugli sto bude veoma dinamičan. Ponovo je najveći fokus bio na dobijanju dokumenata i mogućnostima rešavanja loše materijalne situacije bivših osuđenih lica. Govorilo se o tome koliko je važno zapošljavanje bivših osuđenika, ali da je teško posebno u manjim gradovima kao što je Kraljevo. Na kraju su se svi složili da je podrška neophodna i da samo umreženi mogu da pruže dobru podršku.

IMG_2000   IMG_2003

Okrugli sto u Požarevcu

Postavljeno od NEOSTART,

U okviru projekta „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“, 14.09.2015. održan je još jedan okrugli sto, i to u Požarevcu. Ovo je treći grad u kome smo organizovali okrugli sto od planiranih devet do kraja godine. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici šest organizacija i institucija, kao i zaposlena u Povereničkoj kancelariji: Centar za socijalni rad u Požarevcu, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Požarevac, Crveni krst Požarevac, NVO Šansa i Omladina Jazasa.

Predstavnici pomenutih organizacija i institucija već su se uglavnom poznavali, s obzirom da na lokalu sarađuju uspešno po mnogim pitanjima. Na žalost, bio je mali broj prisutnih, što je posledica malog broja organizacija u Požarevcu koje se bave problemima osetljivih i marginalizovanih članova društva. Ipak, iako mali broj učesnika, želja za saradnjom je bila velika. Posebno se zahvaljujemo ogranizaciji Šansa, koja ne samo da nam je ustupila prostor za događaj, već aktivno učestvovala u motivisanju učesnika da uzmu aktivno učešće u okruglom stolu. Bila je i velika zainteresovanost medija u ovom okrugu da prenesu vest o održavanju krouglog stolu, što je samo po sebi doprinelo aktuelizaciji teme o bivšim osuđenicima.

IMG_1698 IMG_1699

Okrugli sto u Valjevu

Postavljeno od NEOSTART,

U okviru projekta „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“, 04.09.2015. održan je drugi okrugli sto, a ovog puta u Valjevu. Predstavlja nastavak aktivnosti u okviru kojih se organizuju okrugli stolovi u devet gradova. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici šest organizacija i institucija, kao i zaposlena u Povereničkoj kancelariji: Centar za socijalni rad u Valjevu, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Valjevo, Opšta bolnica – odeljenje psihijatrije, Crveni krst Valjevo, Crveni krst Valjevo, Mreža odbora za ljudska prava i Caritas Valjevo.

Okrugli sto je bio dobra prilika da se predstavnici pomenutih organizacija i institucija ponovo okupe, s obzirom da na lokalu sarađuju uspešno po mnogim pitanjima. Ovog puta, okupili su se oko interesantne teme, a to je kako svi zajedno – umreženi, mogu biti podrška Povereničkoj kancelariji u Valjevu. Sastanak je bio dinamičan a učesnici raspoleženi za diskusiju i dobre predloge za unapređenje prakse.  Na kraju su definisane kontakt osobe u pomenutim organizacijama i institucijama na koje poverenice mogu da se oslone kada im je potrebna podrška u pružanju postpenalne pomoći.

IMG_1582 IMG_1584

Okrugli sto u Novom Sadu

Postavljeno od NEOSTART,

U okviru projekta „Podrška implementaciji novih zakonskih odredbi u oblasti postpenalnog tretmana“, 07.08.2015. održan je prvi okrugli sto u Novom Sadu. Okrugli sto je imao za cilj umrežavanje Povereničke kancelarije u Novom Sadu sa značajnim akterima (kako formalnim, tako i neformalnim) u zajednici, kako bi se podigao kvalitet pružanja postpenalne pomoći. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici osam institucija i organizacija, kao i zaposleni u Povereničkoj kancelariji: Centar za socijalni rad u Novom Sadu, Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Novi Sad, Dom zdravlja Novi Sad – Odsek za bolesti zavisnosti, Crveni krst Novi Sad, Klinički centar Vojvodine -Metadonski centar, Crveni krst Novi Sad, NVO Prevent, Anonimni alkoholičari i NVO Novosadski humanitarni centar.

Sastanak je bio odličan, a učesnici su bili veoma aktivni. Predstavnici pomenutih institucija i organizacija imali su priliku da se upozanju, i po prvi put zajedno se okupe na jednom mestu oko ovako interesantne teme. Rezultat skupa je definasanje su kontakt osobe u pomenutim organizacijama i institucijama na koje poverenice sada mogu da se oslone kada im je potrebna podrška u pružanju postpenalne pomoći. Na okruglom stolu jasno je definisano za koju vrstu pomoći i u kojoj meri poverenice mogu kome da se obrate. To će u budućnosti olakšati komunikaciju i ubrzati put do adekvatne pomoći koju čekaju bivša osuđena lica.

IMG_1262 IMG_1263

Završen drugi deo obuke u okviru projekta „Razvijanje preporuka za rad sa osuđenicima i njihovim porodicama u okviru programa postpenalnog prihvata“

Postavljeno od NEOSTART,

Drugi deo obuke održan je 4. i 5. jula u prostorijama hotela Prag u Beogradu. Predstavlja nastavak obuke održane pre dve nedelje, koja je bila teoretsku baza, za ovu obuku. Rezultat obuke je kreiranje instrumenta sa kojim će angažovani na projektu započeti rad sa porodicama. Kreirani instrument će omogućiti da se na što bolji način procene potrebe porodica osuđenika koji uskoro izlaze na slobodu, a na osnovu čega će se kreirati intervencije kojima će se porodicama pomoći da se što bolje pripreme  za prihvat svog člana. Želja nam je da kroz ovaj projekat postavimo temelje programa koji će omogućiti da porodica, koja je mnogo trpela zbog zatvaranja svog člana domaćinstva dobije adekvatnu podršku. I u ovom delu obuke učestvovali su predstavnici NEOSTART-a, ali i predstavnici Okružnog zatvora u Beogradu i Povereničke kancelarije u Beogradu, koji su svojim iskustvom pomogli da instrument bude što više prilagođen ciljnoj populaciji.

Sledeći korak je uključivanje osuđenika i članova njihovih porodica u program i samim tim početak stvaranja jednog novog programa, a može se reći i poglavlja u radu sa bivšim osuđenim licima.

PIC000416 PIC000414

Zvršen prvi deo obuke u okviru projekta „Razvijanje preporuka za rad sa osuđenicima i njihovim porodicama u okviru programa postpenalnog prihvata“

Postavljeno od neostart.org,

U okviru prve faze projekta “Razvijanje preporuka za rad sa osuđenicima i njihovim porodicama u okviru programa postpenalnog prihvata” završen je prvi deo obuke za tim koji će sprovoditi dalje aktivnosti. Obuci su prisustvovali četiri člana NEOSTART-a i po jedan zaposlen u povereničkoj kancelariji Beograda i Okružnom zatvoru u Beogradu, a obuku su održala dva stručnjaka iz oblasti porodičnog funkcionisanja.

Cilj obuke je bio da učesnici steknu osnovna znanja iz oblasti porodičnog funkcionisanja i disfunkcionalnosti porodice. Sledeći korak je razvijanje instrumenta za procenu potreba porodice, ali i potrebe osuđenika koji izlaze na slobodu, kako bi se razvile intervencije kojima će se prevazići nedostaci porodičnog funkcionisanja. Drugi deo obuke je usmeren na razvijanje pomenutih instrumenata i planiran je za početak sledećeg meseca.

20150616_10094220150616_095409

Završena obuka nove grupe volontera za program “Kutak za aktivno traženje posla”

Postavljeno od neostart.org,

Obuka za novu grupu volontera održana je 10.06.-11.06.2015. u prostorijama Gradskog centra za socijalno preduzetništvo Beograda, uz čije partnerstvo se ovaj program uspešno sprovodi već pola godine. Novi volonteri stekli su potrebna znanja i veštine koja će koristiti tokom pružanja pomoći bivšim osuđenim licima da pronađu zaposlenje. Obuku su držali zaposleni u Centru i NEOSTART-u. Budući volonteri su jako zadovoljni i jedva čekaju da se uključe u program.

20150610_09161320150611_095327

Promotivni materijal NEOSTART-a

Postavljeno od neostart.org,

Upoznajte se sa novim flajerom organizacije NEOSTART na kome se nalaze osnovne informacijama o programima koje sprovodi.

programiii

Potpisan Memorandum o saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija

Postavljeno od neostart.org,

U martu ove godine potpisan je Memorandum o saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija. Ovaj memorandum definiše ostvarivanje saradnje kroz angažovanje NEOSTART-a u sklopu svojih programa, u poslovima koji su kompatibilni sa potrebama Povereničke kancelarije kroz:
terenski rad;
pomoć pri aktivnom traženju posla;
psihološko savetovalište;
SOS liniju;
i druge aktivnosti koje se jave kao potreba u različitim segmentima u vezi sa postpenalnim prihvatom.

memorandum

Alternative zatvaranju

Postavljeno od neostart.org,

26. i 27. januara 2015. godine Beogradski centar za ljudska prava organizovao je međunarodnu konferenciju pod nazivom “Alternative zatvaranju”, gde je NEOSTART predstavio svoj rad u prethodne dve godine, ali i najznačajnije rezultate istraživanja o potrebama bivših osuđenih lica. Važno je da ukažemo na probleme kao što su neposedovanje ličnih dokumenata kod polovine populacije koja napušta srpske zatvore, ali i strah od diskriminacije i jako male šanse za pronalaženje zaposlenja što je ključno za povratak osobe u društvo.
Utehu predstavljaju novi zakoni – Zakon i izvršenju krivičnih sankcija i Zakom o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera koji definišu postpenalni kao važnu kariku u radu sa osuđenima.

Prema novim zakonima u budućnosti će poverenici imati zadatak da pružaju podršku ososbama koje izlaze na slobodu, a član 57. Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija i mera kaže:

“Program pomoći je skup mera i postupaka koje lice posle izvršene kazne zatvora dobrovoljno prihvata, a koji se primenjuje u cilju uključivanja u život na slobodi. Program pomoći se sastoji od:
1) pružanja pomoći prilikom pronalaženja smeštaja i ishrane;
2) pružanje pomoći u ostvarivanju prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu;
3) davanja saveta u cilju usklađivanja porodičnih odnosa;
4) pružanja podrške i pomoći prilikom pronalaženja zaposlenja, odnosno dovršavanja školovanja ili stručnog osposobljavanja;
5) uspostavljanja saradnje sa nadležnim centrom za socijalni rad u cilju davanja novčane podrške za podmirivanje najnužnijih potreba;
6) pružanje podrške i pomoći u uzdržavanju od upotrebe opojnih droga i alkohola;
7) pružanje drugih oblika pomoći i podrške.”

1506616_10205885850735729_8625317903748628400_n

Publikacija “Zivot posle zatvora”

Postavljeno od NEOSTART,

Ovde možete besplatno preuzeti publikaciju “Život posle zatvora”.

naslovna za sajt