NEOSTART podelio pomoć najugroženijim korisnicima

Postavljeno od neostart.org,

Danas su članovi NEOSTART-a obišli najugroženije korisnike koji su usled krize koja je nastala u zemlji zbog pandemije korana virusa ostali bez posla. Radi se o ljudima koji su nakon izlaska iz zatvora uspeli da se “vrate na pravi put” i pronađu zaposlenje. Međutim, usped teške situacije u celoj zemlji oni su među prvima ostali bez posla. Kako bi im pomogli u ovim danima članovi NEOSTART-a uspeli su da prikupe sredstva i naprave pakete hrane sa osnovnim namirnicama za život.

 

Klinci iz doma – korak dalje

Postavljeno od neostart.org,

Pre četiri godine u NEOSTART je došao jedan Deki. Imao je tada 19 godina i nedavno je bio izašao iz vaspitno – popravnog doma u Kruševcu. Na ulici na koju je izašao nije se mnogo promenilo za pet godina koliko je bio u domu. Nije imao mnogo izbora. Mogao je da se vrati starom društvu, mladim navijačima jednog beogradskog kluba, od kojih su se mnogi do tada već promovisali u dilere droge i nasilnike, ili je mogao da pokuša nešto novo. Visok, mlad, prodorno plavih očije i lep kao slika, sa neodoljivim osmehom, došao je u NEOSTART kako bismo mu pomogli da pronađe posao. Mislili smo tada da to neće biti veliki problem sve dok nismo shvatili da Deki ne bi mogao da se zaposli ni u magacinu. Ne može da stavlja ni kutiju na kutiju, jer Deki ne može da zna šta je u kutiji, zato što Deki ne zna da čita.
On je bio samo prvi od mnogih sa sličnim problemom koji su nam se obratili u mesecima koji su sledili i NEOSTART je tada uz pomoć SUPERSTE programa ERSTE banke uspeo da pokrene točak koji je godinama stajao u mestu. Uz veliko volontersko angažovanje celog tima i stručnu pomoć sa strane uspeli smo da pokrenemo program opismenjavanja mladih koji izlaze iz VPD i razvijemo jedan novi model koji se koristi i danas. Nije bilo lako razviti ovakav program. To su mladi ljudi, ali već ljudi- Nisu deca i bukvari i knjige za prvi razred osnovne škole nisu im nimalo privlačni. Čak i gore, samo ih podsećaju da ne znaju nešto što bi i đak prvak znao. Zato su radije pokušavali da čitaju crnu hroniku i članke o pevačima koje vole da slušaju. Nihova pažnja ne traje dugo pa je bilo potrebno koncipirati radne sate tako da uvek budu sveži, a da ipak pređu neophodno kako bi postigli rezultate. Časovi od 45 minuta kakvim su nas učili u školama i predavanja nisu ono što bi ih zadržalo, na kraju krajeva, da su imali strpljenja sve bi to naučili još mnogo ranije.
Puno mladih je od tada prošlo kroz naš program, a sa godinama i dodatnim iskustvom uspevali smo da ga unapređujemo i izalazimo u susret i drugim gorućim potrebama ovih klinaca kako bi im pomogli da pođu pravim putem. Već naredne godine Grad Beograd je prepoznao ovaj program kao koristan i uz njihovu pomoć smo uspeli da pokrenemo naš prvi sveobuhvatni program podrške ovim mladim ljudima. Taj program danas podrazumeva podršku u rešavanju svih problema sa kojima se oni suočavaju kada izađu. Tu su izlasci na teren radi dobijanja ličnih dokumenata, traženje posla, psiho-socijalna podrška, povezivanje sa porodicom i – ono najbitnije, razlog zbog kog smo i počeli da radimo to što radimo – pružena ruka.
Prošle nedelje uspeli smo da odemo i korak dalje. Jedan naš korisnik, koji je tek, iako jedva, završio osnovnu školu, dobio je mogućnost da uči jedan strani jezik. On je samo prvi od, nadamo se, mnogih koji će tu mogućnost preko NEOSTART-a iskoristiti u narednom periodu. Uz pomoć predivnih devojaka Milene i Ksenije iz start up preduzeća ”Languages Online Learning – LOL”, što je ustvari platforma za učenje jezika, pet naših mladih korisnika dobiće svoje mentore i mogućnost da redovno uče engleski ili nemački cele naredne godine. I to ne bilo kako. Oni u LOL-u već imaju postavljen sistem koji naročito odgovara ljudima kojima je teško da uče strani jezik ili nemaju mnogo vremena, pa će im i način na koji će raditi biti u potpunosti prilagođen. Mogu da izaberu svoje mentore sa kojima će raditi online, u vreme koje izaberu samo pola sata ranije, i uz idealnu dužinu časa od 25 minuta. Taj pristup učenju jezika u drugim zemljama već daje odlične rezultate i nadamo se i verujemo da će i naši klinci uz njih napredovati.
NEOSTART tim će do tada nastaviti da radi najbolje što može, a svima vama koji nas sve to vreme podržavate želimo da se zahvalimo. Zahvaljujemo vam se u naše ime, ali i u ime mnogih drugih mladih ljudi čija imena nećemo navoditi radi njihove sigurnije budućnosti. Deki takođe nije pravo ime momka sa početka naše priče, ali i on vam se zahvaljuje.

NEOSTART pokreće akciju “SIVI DOM CRVENE BOJE”

Postavljeno od neostart.org,

NEOSTART uz podršku Kafe bar 16 u četvrtak 28.03.2019. od 16h u Cetinjskoj 14a, Beograd

organizuje akciju pod nazivom

SIVI DOM CRVENE BOJE

kako bi se prikupila potrebna sredstva za prvi program podrške u stanovanju za bivše štićenike vaspitno – popravnog doma u Kruševcu! Toga dana u prostorijama bara biće postavljena kutija za donacije, a svi koji nisu u mogućnosti da na taj način podrže akciju to mogu učiniti uplatom donacije na račun kod ERSTE banke: 340-11009132-64.

Više od 30% štićenika VPD u trenutku napuštanja ustanove nema gde da prespava. Svi napori koji dovedu do pozitivnih promena u ponašanju ovih mladih „padaju u vodu“ kada ne mogu da zadovolje egzistencijalne potrebe u prvim danima slobode. Postojeći zakoni i čitav sistem nemaju odgovor na ovaj problem, a jedini način da se nešto promeni jeste da se aktiviraju članovi zajednice.

Prosečno, jedan dan stanovanja košta 500 RSD. Svaki član zajednice donacijom ovog ili iznosa koji je u mogućnosti da izdvoji može učiniti da „sivi“ dom postane „crveni“ dom – što simbolizuje sreću, a mi bismo dodali i pravo na “drugu šansu”.

A zašto baš sada akcija i zašto je NEOSTART udružen sa Kafe bar 16?

Iza cele ideje stoji životna priča jednog pametnog i vrednog romskog mladića koji je odrastao na ulici, a sticajem loših okolnosti i zbog donošenja loših odluka zvršio je u VPD. Višestruko marginalizovan kako zbog svoje prošlosti, tako i zbog svoje nacionlnosti, imena i prezimena, do sada je “udario” na mnoga vrata poslodavaca ili bivao otpušten bez objašnjenja. Sve svoje snage usmerio je da izuči zanimanja koji bi ga na tržištu rada učinili jačim u čemu su ga zajedničkim snagama podržali NEOSTART, Kafe bar 16 i KvART. Ali već sledećeg meseca on nema sredstava da sebi plati stan. Zato je važno da danas reagujemo!

Donacijom bi ste podržali prvu akciju ovakvog tipa a organizatori se nadaju da je ovo samo početak veće kampanje za pokretanje prvog programa podrške u stanovanju za bivše štićenike VPD.

Sjajne vesti! Osnovana “Mreža za postpenalnu podršku Srbije”

Postavljeno od neostart.org,

Juče je u Beogradu održana osnivačka skupština Saveza udruženja “Mreža za postpenalnu podršku Srbije”. Ona predstavlja krunu procesa koji je trajao skoro tri godine a koji je bio podržan od strane Misije OEBS u Srbiji. Mreža ima 18 organizacija osnivača, ali se do kraja godine očekuje povećanje tog broja. Struktura Saveza je takva da ima skupštinu i Upravni odbor, a zastupnik Mreže je lice koje se bira za predsednika UO. Na osnivčkoj skupštini za predsednika izabran je Slobodan Arsenijević iz organizacije INTEGRACIJA iz Valjeva a za njegovog zamenika Jelena Srnić Nerac iz NEOSTART-a. Članovi UO su još i Tanja Dimitrijević iz NOVA +, Boris Štrbac iz Restarta, Brankica Tarbuk Janković iz Centra za reintegraciju i aktivizam, Boriš Herman iz “Posle kiše” kao i Ljiljana Marković iz ADVERTO.

Sada je pred Savezom puno zadataka vezanih za izradu strateških planova i pravilnika o radu ali i još veći zadaci koji se tiču promene postojećeg stanja u društvu kada se radi o odnosu prema bivšim osuđenim licima.

Danas je tim povodom održana velika Konferencija “Predstavljanje Mreže organizacija za postpenalnu podršku Srbije” gde su prisustvovali svi predstavnici institucija, domaćih i međunarodnih organizacija kao i pojedinici koji se u Srbiji bave ovom temom. Takođe, prisustvovali su i zaposleni u Povereničkim službama i službi tretmana. Na početku konferencije govorili su Ambasador Misije OEBS u Srbiji Andrea Orizio, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, predsednik Mreže Slobodan Arsenijević i Nataša Novaković ispred Odeljenja za vljadavinu prava i ljudska prava Misije OEBS. U drugom delu sve članice Mreže ukratko su se predstavile i pozvale na saradnju sve prisutne.

NEOSTART deo radne grupe za kreiranje programa postpenalne podrške za osuđene na duge zatvorske kazne

Postavljeno od neostart.org,

Danas je nastavljen rad Saveta Evrope u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji “. Na jednom mestu okupili su se predstavnici nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (Povereničke službe i okružnog zatvora u Pančevu i KPZ Padinska Skela) kao i predstavnici nekoliko NVO među kojima i predstavnici NEOSTART-a. Na sastanku koji su moderirali Peter Nelssen i Martina Barić kreiran je nacrt modela za pripremu za otpust i postpenalnu podršku a rad na razvoju čitavog modela biće nastavljen narednog meseca.

Setom radionica u dva susreta tokom decembra proces formiranja Mreže organizacija za pružanje postpenalne podrške doveden je pred kraj

Postavljeno od neostart.org,

Tokom decembra uz podršku Misije OEBS u Srbiji aktivno se radilo na formalnom kreiranju Mreže OCD za pružanje postpenalne podrške. Tokom poslednjih radionica, a uz facilitaciju procesa od strane Vukosave Crnjancki kreiran je Staut Mreže i Pravilnik u radu. Prema Nacrtu Statuta Mreža će imati Skupštinu i Upravni odbor od radnih tela. Očekuje se da će Mrežu osnovati 20 organizacija koje su bile aktivne tokom cele godine u procesu, a svoje članove za UO do sada je kandidovalo sedam organizacija (koliko je mesta u UO i planirano).
Dalji koraci ostaju za početak naredne godine, a prvi u nizu biće upravo Osnovačka skupština.

Dok Tok ideja jedan od devet pobednika programa “Odgovorno” Vojvođanske banke

Postavljeno od neostart.org,

Danas je održano finale programa “Odgvoorno” Vojvođanske banke. U okviru programa banka podržava incijative i projekte koje donose dobre promene u društvu kroz donacije računara i stručnu podršku iz različitih oblasti koju pružaju njeni zasposlni.

Prvi ciklus obuhvatao je prijavljivanje ideja na sajt odgovorno.rs gde je šira zajednica mogla da se upozna sa preko 60 ideja. Glasovima zajednice 24 ideje su imale priliku da govorom od 3 minuta pred žirijem Vojvođanske banke odbrane svoju ideju.

Milica Cvetković i Jelena Srnić Nerac predstavile su ideju socijalnog preduzeća Dok Tok sa posebnim akcentom na to da ono ne treba da ostane samo preduzeće već da preraste u edukativni hab za zanimanja tražena na tržištu rada namenjen bivšim štićenicima vaspitno – popravnog doma.

Detljnije o projektnoj ideji možete videti na ovom linku.

Video spot o Dok Tok ideji na ovom linku.

 

Članice Mreže juče se okupile u Novom Sadu 28.11.2018. da razgovaraju na temu problema bolesti zavisnosti

Postavljeno od neostart.org,

Problemi bolesti zavisnosti jedan su od ključnih problema sa kojima se susreću sve organizacije koje rade sa bivšim osuđenim licima. Uz podršku Misije OEBS a uz dobru organizaciju domaćina iz organizacija Restart i Prevent, juče u Novom Sadu članice mreže su se okupile da razgovaraju na ovu temu.

U prvom delu sastanka bilo je reči o stanju stvari na terenu i najvećim izazovima kada je reč o zavisnicima i dostupnim drogama na tržištu. Prenosimo podatak da zabrinjava činjenica da na ilegalnom tržištu narkotima dominiraju zloupotrebe lekova koji se koriste u tretmanu bolesti zavisnoti, a među njima dominantno bupenorfin. Profil prosečnog zavisnika više nije takav da je on konzument heroina već upravo navedenih lekova, što je izazov za sve koji se bore protiv ovog problema.

U drugom delu sastanka pridružili su privatnici iz Novog Sada koji su govorili o svom pozitivnog iskustvu saradnje sa firmom “Restart kućni servis” koja zapošljava bivše zavisnike i osuđivana lica. Firma IPON angažovala ih je na nekoliko poslova, a vlasnik Predrag Glušac navodi samo svoja pozitivna iskustva i šalje poruku poslodavcima da treba da promene ugao gledanja na ove probleme i otvore vrata svojih firmi za bivša osuđena lica.

U trećem delu prisutni su imali priliku da razgovaraju sa bivšim osuđenim licima koji su članovi organizacije Restart i podele svoja iskustva koja su značajna za formiranje postpenalnih programa.

Poseban značaj ovom seminaru dala je poseta Gradskoj kući gde je članice Mreže i predstavnike Misije OEBS primio zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević. On je pozvao članice Mreže sa sedištem u Novom Sadu da dođu sa otvorenim predlozima za programe i projekte, a ostale članice da u svojim lokalnim sredinama naovode Novi Sad kao primer dobre prakse i tako motivišu čelnike svojih radova da podrže postpenalne programe.

Savet Evrope radi na kreiranju programa postpenalne podrške za osuđene na duge zatvorske kazne

Postavljeno od neostart.org,

Danas je održan radni sastanak na temu reintegracije zatvorenika i koordinacije rada i saradnje među različitim institucijama koji organizuje Savet Evrope u okviru programa „Jačanje zaštite ljudskih prava lica lišenih slobode i osuđenih lica u Srbiji “. Sastanak vode Peter Nelssen i Martina Barić koji ukazuju na rezultate istraživanja o položaju bivših osuđenih lica. I dalje su dokumenta goruće pitanje, ali se pokazuje da u budućnosti treba raditi na animiranju socijalnih službi i menjati tretman u poslednjim mesecima kazne što će omogućiti da lice bude u uslovima koji najviše liče na one na slobodi.

Na sledećem sastanku koji je planiran za početak sledeće godine biće formirana radna grupa koja će kreirati program za prirpemu za otpust osuđenih na duge zatvorske kazne (preko pet godina) i njihovu postpenalnu podršku.

Održana edukacija na temu javnog zastupanja za članice Mreže za postpenalni prihvat

Postavljeno od neostart.org,

Nastavljaju se seminari u cilju osnaživanja organizacija koje su članice, za sada neformalne Mreže organizacija za pružanje postpenalne pomoći. Ove nedelje, 7. i 8. novembra održan je seminar na temu javnog zagovaranja koji će održati Vukosava Crnjanski iz organizacije CRTA. Cilj seminara je da članice uvide kako zajedničkim snagama mogu dovesti do promena koje će učiniti da bivša osuđena lica imaju bolju podršku nakon izvršenja kazne zatvora.