Čitajte tekstove mladih iz VPD na portalu blacksheep.rs

Postavljeno od neostart.org,

Naši prijatelji iz Baze Crna ovca svake srede objavljuju novi tekst na portalu, a koji je nastao kao rezultat radionica sprovedenih tokom februara i marta u VPD u Kruševcu. U te svrhe otvorena je posebna stranica na njihovom portalu.

Sve tekstove možete pronaći na sledećem linku: blacksheep.rs/baza-crna-ovca/umetnost-delo

http://media.neostart.org/2018/05/portal.jpg”>

“Nova šansa za socijalnu inkliziju osuđenika”

Postavljeno od neostart.org,

Juče je u Pančevu održan promotivni događaj gde su prezentovani dosadašnji rezultati projekta “Nova šansa za socijalnu inkliziju osuđenika” koji je rezultat prekogranične saradnje Srbije i Rumunije podržane od strane IPA programa, a u kojoj učestvuju Centar za doživotno učenje iz Ruminije i zatvori u Pančevu i Temišvaru. Cilj projekta je da se opreme radionice za obučavanje osuđenih da suše voće, povrće i lekovito bilje, kako bi sa tim znanjem kasnije na slobodi pokrenuli sopstveni biznis. Zahvaljujući sredstvima iz projekta opremljene su modularne i mobilne radionice u pomenuta dva zatvora i odobrana prva osueđena lica koja će proći obuku. Predstavnici službe za tretman i obezbeđenja dva zatvora uz podršku stručnjaka iz oblasti poljoprivredne proizvodnje kreirali su priručnik za obuku gde se pored informacija o samom procesu odabira plodova, sušenja i skladištenja nalaze i informacije o plasiranju robe na tržište. Završni događaj planiran je za maj kada će biti predstavljeni finalni rezultati projekta.

Počele radionice u VPD u Kruševcu

Postavljeno od neostart.org,

Članovi NEOSTART-a zajedno sa svojim prijateljima iz organizacije Baza Crna ovca ove nedelje počeli su sa realizacijom kreativnih radionica u vaspitno – popravnom domu u Kruševcu. Radionice se sprovode sa ciljem da se u mladima koji se nalaze u VPD probude stvaralačke sposobnosti, da se u svakom od njih otkrije umetnik i da se na taj način široj zajednici pokaže lepa strana njihove ličnosti.

Planirano je da se održi osam radionica čiji će rezultat biti tekstovi na različite teme kao što su ljubav, prijateljstvo, porodica itd. Najlepši tekstovi biće objavljivani svake srede na portalu blacksheep.rs/baza-crna-ovca/umetnost-delo. 

Pored toga, krajem maja najlepši tekstovi postaće deo publikacije koja će biti predstavljena široj javnosti.

“Na pola puta ne smemo stati”

Postavljeno od neostart.org,

Organizacija Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART poziva vas na tribinu „Na pola puta ne smemo stati“ koja će se održati 28.12.2017. sa početkom u 12 časova, u „Kući ljudskih prava“ koja se nalazi u ulici Kneza Miloša 4, Beograd.

Tema tribine je pomoć i podrška mladima koji napuštaju vaspitno – popravni dom i maloletnički zatvor.

NEOSTART već dve godine sprovodi program „Na pola puta“ koji je u formi dnevnog centra za ove mlade. Međutim, već od januara podrška za nastavak rada programa pod znakom je pitanja. Zato vas pozivamo da budete deo tribine i zajedno pokažemo da „na pola puta ne smemo stati“.

Ova kategorija mladih nije dovoljno prepoznata kao osetljiva i koja treba snažnu podršku cele zajednice. Zbog toga se njihovi pokušaji da se u društvo vrate kao korisni članovi često osujećuju. Dnevni centar je mesto gde dobijaju podršku na dnevnom nivou, gde sa njima svakodnevno radi grupa stručnjaka i volontera i gde se kroz različite aktivnosti pozitivno usmeravaju.

Na tribini će govoriti predstavnici institucija i organizacija koje se bave podrškom mladima u riziku i zajedničkim snagama pokušati da ukažu na najznačajnije probleme sa kojima se oni susreću.

Događaj će upotpuniti izložba radova štićenika VPD gde će isti moći da se kupe, a prikupljeni novac biće iskorišćen za poboljšanje uslova boravka mladih u domu. Istog dana prikupljaće se i donacije od strane građana, pa Vas pozivamo da se dolaskom na tribinu podržite i humanitarni deo događaja.

Zajedno možemo štićenicima u domu ulepšati novogodišnje praznike i pokazati im da mislimo na njih tako što ćemo prikupiti sredstva za ličnu higijenu, slatkiše, odeću i obuću.

AGENDA

12:00 – 12:15   Registracija učesnika

12:15 – 12:30   Jelena Srnić – NEOSTART

  • Uvoda reč

12:30 – 12:45   Darjan Vulević – koordinator dnevnog centra

  • Rezultati dvogodišnjeg rada programa

12:45 – 13:00   Nataša Nikolić – Beogradski centar za ljudska prava

  • Nedostaci pravnih regulativa u domenu postpenalne podrške maloletnicima

13:00 – 13:15   Ivan Mijailović – Upravnik Vaspitno – popravnog doma u Kruševcu

  • Značaj podrške mladima nakon stupanja na slobodu – održavanje pozitivne promene

13:15 – 13:30   Ivana Stevanović – Insitut za sociološka i kriminološka istraživanja

  • Potrebe štićenika VPD u postpenalnom periodu i recidivizam kao posledica izostanka postpenalne podrške

13:30 – 14:00  Diskusija

14.00 – 16.30  Koktel i izložbena prodaja radova štićenika VPD i prikupljanje donacija

PETI rođendan NEOSTART-a

Postavljeno od neostart.org,

NEOSTART danas proslavlja peti rođendan! Tog 10.12.2013. godine počela je da živi ideja o pomoći i podršci licima koji napuštaju ustanove za izvršenje krivičnih sankcija. Mnogo toga se promenilo, ali mnogo više tek treba da se promeni.

Zahvaljujemo svima koji su do sada podržavali naš rad. Nadamo se da ćemo i u narednim godinama nastaviti sa istim žarom i entuzijazmom.

Predstavnici NEOSTART-a učestvovali na treningu “Rad sa mladima u riziku od socijalne isključenosti”

Postavljeno od neostart.org,

U okviru projekta ARYSE koji Udruženje Prevent sprovodi u partnerstvu sa NGO Juventas i organizacijama iz reginona, pod pokroviteljstvom Evropske Komisije i Gradske uprave za sport i omladinu Grada Novog Sada, održava se nacionalni trening “Rad sa mladima u riziku od socijalne isključenosti” od 21. do 24. novembra u Hotelu CePTOR, u mirnoj atmosferi Fruške gore.

Učesnici treninga su predstavnici institucija i organizacija civilnog društva iz Srbije koji rade sa mladima u riziku od socijalne isključenosti: Drug Policy Network SEE, Udruženje građana,, Rroma-Rota” Kikinda, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, Somborski edukativni centar – SEC, Centar za prevenciju kriminala i postpenalnu pomoć – NEOSTART, Pokrajinski zavod za socijalnu zaštitu, Omladina Jazas-a Novi Sad, Novosadski humanitarni centar, Centar za porodični smeštaj i usvojenje Novi Sad, Kancelarija za mlade Novi Sad , CPZV Centar za proizvodnju znanja i veština, Dečje selo “Dr Milorad Pavlović” Sremska Kamenica, Srbija, Udruženje građana ”Kokoro”-Bor, Udruženje Remiks, Šansa Udruženje Građana i Savetovalište za mlade – Dom zdravlja “Novi Sad”. Učesnici imaju priliku da se upoznaju sa Smernicama za rad sa mladima u riziku, Etičkim kodeksom, politikama bezbednosti, primerima dobre prakse, rezultatima istraživanja o položaju mladih u riziku, ali i da se međusobno bolje upoznaju, razmene iskustva i međusobno povežu. Trening facilitiraju Jarmila Bujak Stanko i Katarina Mitić, ekspertkinje sa dugogodišnjim iskustvom rada sa marginalizovanim grupama.

“Umetnost i delo” projekat koji je pobedio u finalu Superste plus

Postavljeno od neostart.org,

Superste+ je novi konkurs koji je otvoren u 2017. godini, koji je namenjen svim alumnistima i alumnistkinjama Superste programa Erste banke koji žele da stvaraju novi uticaj i promenu u svojim zajednicama udruženim snagama. Pobednici Superste+ su: Artysh Maštalica- Muzička tiha knjiga, Pozorišna značka i Umetnost i delo.

NEOSTART je snage udružio sa Bazom Crna ovca. Osmislili smo projekat kroz koji ćemo štićenike VPD edukovati kreativnim pisanjem a radove ćemo objaviti na portalu blacksheep.rs

Detaljnije o projektu možete pogledati na sledećem linku: http://www.superste.net/project/umetnost-i-delo/

 

Rad NEOSTART-a predstavljen na sajmu omladinskih organizacija povodom Međunarodnog dana mladih

Postavljeno od neostart.org,

Kancelarija za mlade grada Beograda organizovala je, povodom Međunarodnog dana mladih, sajam udruženja za mlade na kome se predstavilo više od 30 omladinskih organizacija.

NEOSTART predstavio je svoj program “Na pola puta” koji u vidu dnevnog centra pruža podršku mladima koji napuštaju VPD i maloletnički zatvor. Program su predstavljali angažovani na programu i volonteri. Zainteresovani su mogli da se upoznaju sa svim detaljima rada a dostupan je bio i promotivni materijal programa.

Održan završni događaj u okviru projekta “Opismeni se – promeni se”

Postavljeno od neostart.org,

Juče je u biblioteci Kuće ljudskih prava održan završni događaj u okviru projekta “Opismeni se – promeni se” koji je podržan kroz program Superste koji Erste Banka sprovodi u saradnji sa Fondacijom Dokukino i Trag fondacijom. Na događaju smo prezentovali sedmomesečni rad na projektu i “Priručnik za opismenjavanje mladih koji napuštaju vaspitno – popravni dom”. U priručniku je opisan model programa opismenjavanja koji smo kreirali tokom trajanja projekta. Sam priručnik ostaje kao alat za obučavanje svih budućih volontera programa opismenjavanja, ali i svim onim organizacijama ili pojedincima koji budu želeli da se bave ovim problemom. Događaju su prisustvovali naši dragi prijatelji koji nas već godinama podržavaju u radu i koji su sa nama podelili radost što je još jedan projekat uspešno završen!

Priručnik se može preuzeti u PDF formatu na sajtu u odeljku Biblioteka – Publikacije.

Erste Banka i N-Sport donirali vaučere za sportsku odeću i obuću

Postavljeno od neostart.org,

Erste Banka i N-Sport donirali su vaučere za kupovinu sportske obuće i odeće korisnicima u okviru projekta “Opismeni se – promeni se” koji NEOSTART sprovodi, a uz podršku Erste Banke i program Superste. Obradovali smo tri naša korisnika koji su zahvaljujući ovoj donaciji dobili novu sportsku odeću i obuću. Korisnici i ceo tim NEOSTART-a veoma su srećni i zahvalni zbog ove donacije. O utiscima korisnika, samom činu kupovine pisali smo u našem poslednjem blogu pod nazivom “Veliki za male”.